Cu samburi sau fara, avand coaja pe care putem sa o mancam sau trebuie sa o inlaturam, fructele ne dau uneori batai de cap cand trebuie sa le consumam in cadrul unei mese in familie sau la restaurant.

Fructele reprezinta o grupa de aliment
Cu samburi sau fara, avand coaja pe care putem sa o mancam sau trebuie sa o inlaturam, fructele ne dau uneori batai de cap cand trebuie sa le consumam in cadrul unei mese in familie sau la restaurant.

Fructele reprezinta o grupa de alimente de origine vegetala, caracterizate din punct de vedere nutritiv prin bogatia in apa, glucide cu molecula mica, celuloza, saruri minerale, vitamine si diverse arome. In functie de structura, fructele au fost impartite in: fructe cu seminte, bace false (merele, perele, gutuile, citricele), fructe samburoase sau drupe (prunele, caisele, piersicile, ciresele, visinele, coarnele), fructe false adevarate si false suculente, cu seminte mici, raspandite in pulpa fructului (fragii, zmeura, capsunile, coacazele, agrisele, afinele), si fructe nucifere (nucile, alunele, migdalele, fisticurile si arahidele).


REGULI. Desi par niste alimente usor de consumat in cadrul unei mese, fie in familie sau la restaurant, exista anumite reguli de consumare a fructelor, in functie de specificul fiecaruia. Astfel, merele si perele se taie cu cutitul in patru parti egale, apoi se iau sferturile succesiv cu furculita si se cojesc cu un cutit. Se mananca tot cu furculita, dupa ce le-am taiat in bucati potrivite. Strugurii si ciresele se mananca intotdeauna cu mana. Piersicile se tin cu mana stanga si se taie in doua. Pentru scoaterea samburilor si pentru cojire se foloseste cutitul, apoi se iau cu furculita si cutitul. Capsunele se mananca cu mana, daca au codita, dar de obicei se servesc impreuna cu frisca ori sampanie, si atunci e nevoie de lingurita. Prunele si caisele se dechid cu mana, se scot samburii si se mananca apoi fiecare jumatate. Portocalele si mandarinele se curata de coaja cu un cutit, apoi se consuma cu mana, daca feliile se pot desface cu usurinta. In caz contrar, se folosesc furculita si cutitul. Bananelor li se inlatura coaja cu un cutit si se consuma cu furculita si cutitul. Pepenii si ananasul se taie in felii si se mananca ajutandu-ne de furculita. Se foloseste cutitul doar cand miezul este prea tare. Pepenii galbeni se pot manca cu furculita, doar in cazul in care sunt mai mici.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.