Luati-va lansetele, jigurile, nalucile suple si plecati in Delta!

Zvonurile sint din ce in ce mai insistente. Salaul din Delta este pus pe fapte mari. In termeni pescaresti, asta inseamna ca „maninca bine". V-ati prins! Va indemn sa mergeti in Delta, sa uitati de pasarile cu guturai si sa va pregatiti nalucile suple pentru confruntarea cu dintii ascutiti ai rapitorilor. Nu va speriati, nu va trimit la Murighiol sa numarati puii santinela, ci undeva mai in miezul Deltei, pe Dunarea Veche.

In grila de toamna, limpede, molcom, sfindind timpul. Asta este cursul arhaic al Dunarii, pe bucla cea mare. Undeva mai aproape de senalul navigabil al bratului Sulina decit de vechiul sat pescaresc Mila 23, salaii si-au gasit hrana si adapost. Spun „undeva" deoarece salaii nu sint sedentari, ei migrind o data cu prada. Deci ajungem la postulatul de baza al pescuitului care spune ca nu prinzi peste daca nu-l gasesti. Asa ca luati taurul de coarne si motorul outboard de mansa si dati-i bataie cu ochii pe sonar. Nu cautati neaparat un talk-show incendiar cu pesti, cautati programe de genul documentarelor outdoor. Asezati-va comod pe bancheta barcii si uitati-va la filme cu structuri subacvatice ale sonarului.

Cioate, salcii scufundate, stepi, totul pierdut in haul unor gropane pline de mistere. Acolo s-au retras in aceasta perioada salaii veniti din Caraorman, din Sulina, din Baba Rada si de aiurea. Este vorba despre o pregatire pentru iernat, departe de resedinta de vara, de curentul puternic - vezi senalul navigabil sau alte canale ce curg tumultuos. Lansati cu incredere jigurile in Dunarea Veche, mai ales ca aici apa se pastreaza relativ mai limpede decit pe bratele principale. Nu pierdeti timpul si ocazia sezonului, se anunta viituri si ape turbate, namoloase.

P.S. Shad, 8-10 cm, alb-sidef cu spate negru, capete de 14 grame si rabdare cit cuprinde.