Compania se asteapta sa piarda 1,3 miliarde de euro din veniturile anuale in acest anMerck & Co., cel de-al treilea mare producator de medicamente din SUA, a declarat ca estimarile veniturilor pentru anul 2008 ar putea sa fie sub asteptarile anal
Compania se asteapta sa piarda 1,3 miliarde de euro din veniturile anuale in acest anMerck & Co., cel de-al treilea mare producator de medicamente din SUA, a declarat ca estimarile veniturilor pentru anul 2008 ar putea sa fie sub asteptarile analistilor, in timp ce competitia stransa de pe piata medicamentelor generice ameninta vanzarile, informeaza Bloomberg.
Profitul va creste cu 7% anul viitor, de la 2,23 euro la 2,30 euro per actiune, a declarat ieri compania intr-un comunicat. Analistii intervievati de Bloomberg au prezis o valoare medie de aproape 2,28 euro per actiune. Merck a declarat ca se asteapta sa piarda 1,3 miliarde de euro din veniturile anuale in acest an, in timp ce copiile mai ieftine ale medicamentului pentru osteoporoza Fosamax au devenit disponibile. Compania americana a castigat 35% in acest an datorita tranzactiilor de pe Bursa de Valori New York (NYSE), ajutata de vanzarile vaccinului impotriva cancerului cervical Gardasil si pastilele pentru diabet Januvia. Pentru a reduce costurile, compania a concediat 6.000 de angajati. Printre alte schimbari se numara si acordul de 456 milioane de euro la care s-a ajuns ieri in rezolvarea acuzatiei de practici de marketing cu Medicaid, planul de ingrijire a SUA pentru cetatenii saraci. Pierderile au inclus si cele 3,2 miliarde de euro pentru acordul la care s-a ajuns luna trecuta pentru a rezolva procesul legat de retragerea analgezicului Vioxx.Prognoza ar putea fi marita pe parcursul anuluiMerck este probabil conservator cu prognoza pentru 2008 si se poate s-o mareasca in timpul anului, asa cum a facut-o si in 2007, au declarat analistii. Titlurile companiei au pierdut 1% la valoarea de 39,78 euro in cadrul sedintei de tranzactionare de marti de la NYSE. Actiunile au crescut cu 34% anul acesta.
Directorul executiv al Merck, T. Clark, a redus, de asemenea, locurile de munca cu 10% din 2005 si va disponibiliza inca 1.000 de angajati pana la sfarsitul acestui an. Marja profitului brut al Merck, intre 77 si 78 de procente, a fost un rezultat mult mai bun decat se asteptau analistii, in timp ce vanzarile de vaccinuri, care de obicei au marje de profit mai mici ale companiei, au crescut.
Profitul Merck a fost pe minus din 2002 pana in 2006, cand a pierdut 1,7 miliarde de euro in vanzari anuale din cauza retragerii medicamentului Vioxx si mai mult de 1,3 miliarde de euro pentru expirarea patentului pentru pastilele impotriva colesterolului, Zocor. Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) a respins si cererea companiei de a vinde analgezicul Arcoxia in acest an, un medicament care ar fi putut inlocui vanzarile pentru Vioxx.
Pentru a face fata pierderilor, Merck are sase produse noi care au fost aprobate de catre FDA in 2006 si 2007. In anul urmator, Merck planuieste sa inceapa comercializarea unui nou tratament pentru colesterol si a unui medicament impotriva obezitatii.Motoarele de crestere a profitului in 2008vor fi Gardasil, Singulair si JanuviaVanzarile de vaccinuri vor fi motor al cresterii profitului in 2008 si ar putea genera intre 3,2 si 3,5 miliarde de euro, comparativ cu o valoare estimativa cuprinsa intre 2,8 si 3,1 miliarde de euro in 2007, a declarat compania. Merck a primit aprobarea de la FDA pentru vaccinul Gardasil in 2006. Merck planuieste sa ceara autoritatilor de reglementare din SUA, pana la sfarsitul anului, sa extinda varsta pentru femeile care pot beneficia de acest vaccin pana la 45 de ani si sa ofere posibilitatea vaccinarii barbatilor. In acelasi timp, compania va trebui sa faca fata anul viitor unei competitii acerbe din partea unui vaccin similar produs de GlaxoSmithKline Plc (GSK). Un alt motor de crestere al profitului pentru anul urmator ar putea fi pastilele impotriva diabetului Januvia, prima clasa de medicamente care forteaza organismul uman sa produca singur insulina necesara. Vanzarile Januvia au crescut mult dupa ce au aparut ingrijorari legate de un produs concurent, Avandia, al GSK. Merck a mai declarat ca vanzarile celui mai cautat medicament al sau, tratamentul pentru astm, Singulair, vor creste la 3,1 sau 3,2 miliarde de euro in urmatorul an, fata de 2,7 - 2,9 miliarde de euro din 2007. Compania se asteapta ca vanzarile Fosamax sa inregistreze un declin la aproape 750 - 952 milioane de euro, de la 2,1 mld. euro din 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.