David Lean a intrat in istoria cinematografului ca autor al catorva filme memorabile: 'Lawrence al Arabiei>>, 'Dr. Jivago>> si 'Podul de pe raul Kwai>>. Acesta din urma poate fi notat, astazi, pe site-ul www.gardianul.ro, ca fiind cel mai bun film a
David Lean a intrat in istoria cinematografului ca autor al catorva filme memorabile: 'Lawrence al Arabiei>>, 'Dr. Jivago>> si 'Podul de pe raul Kwai>>. Acesta din urma poate fi notat, astazi, pe site-ul www.gardianul.ro, ca fiind cel mai bun film al tuturor timpurilor.

„Podul de pe raul Kwai“ este un film de razboi. De fapt, un film antirazboi. Este povestea, bazata pe un fapt real, a construirii unui pod de catre armata japoneza in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Necesara campaniei de razboi, construirea acestui pod a fost incredintata colonelului Sioto, comandant al unui lagar de prizonieri americani si britanici. Fervent partizan al codului de onoare al samurailor, acesta vede in finalizarea proiectului o chestiune de onoare. Daca va esua, va fi silit sa se sinucida, ca soldat al imparatului care a dat gres in indeplinirea unei misiuni incredintata de acesta. Pentru acest motiv, Sioto va face tot posibilul sa sileasca prizonierii britanici sa contribuie la construirea podului. Britanicii din lagar sunt condusi de trufasul colonel Nicholson, om de o tarie morala rarisima. Acesta va refuza, intr-o prima faza, chiar si dupa ce va fi torturat, sa colaboreze cu Sioto. In cele din urma, convins de superioritatea geniului tehnic si militar, ca de altfel si a rasei britanice, in general, Nicholson isi va convinge oamenii sa construiasca podul, tocmai pentru a demonstra aceasta. Acesta este momentul in care devine evident ca bravul colonel Nicholson este mai mult sau mai putin intreg la minte, el fiind capabil ca pentru un exercitiu de vanitate militara sa puna in pericol interesele superioare ale campaniei aliatilor in Asia. Superiorii sai vor trimite un detasament, insarcinat cu distrugerea podului in cauza, format din cativa bravi militari americani si un fost prizonier evadat din lagar. In urma unei incaierari pe viata si pe moarte, acestia vor reusi sa arunce podul in aer, exact in ziua mult asteptatei inaugurari. Victima acestui carnaj vor fi cateva detasamente japoneze, aflate intr-un tren ce tocmai traversa raul Kwai pe podul cu pricina, toti membrii echipei insarcinate cu distrugerea podului si insusi Nicholson.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.