Zice-se ca berzei chioare ii face Dumnezeu cuib. PNL-ului i l-a facut presedintele.

Liberalii au avut inca o data noroc. Decizia abrupta a lui Traian Basescu de a transforma un ménage à trois intr-o decenta casnicie monogamica a oferit PNL un nesperat balon de oxigen. Despre intentia crearii unui partid „prezidential" se stia de mult. Nici presedintele n-a facut un secret din dorinta infiintarii unui „singur partid de dreapta" (si, implicit, a consolidarii celui de stinga, chiar daca asupra partii a doua a ecuatiei s-a insistat mai putin). Socant a fost doar timingul - o „potriveala" cit se poate de neinspirata: la mai putin de o zi dupa ce partidul „prezidential" al lui Putin redefinea democratia in Rusia si dupa ce liderii PD si cei ai PLD facusera declaratii publice ferme in care excludeau posibilitatea unificarii. Citatele se cunosc. Iritat, probabil, de acestea din urma, Basescu a vrut sa arate cine are muschii mai tari.

Si a aratat. Cu aceeasi mutare insa, a afectat serios credibilitatea propriilor „creatii".

Iata doua partide „democrate" in titulatura infiintind un al treilea, tot „democrat", printr-o decizie luata cu fata la perna, de catre o singura persoana care, oficial, nu are nimic de-a face nici cu o formatiune, nici cu cealalta. Doua partide care militeaza frenetic pentru introducerea votului uninominal, menit a „responsabiliza" politicienii, dar care functioneaza in cadenta unui batalion disciplinar, acceptind fara sa cricneasca porunca de a linge azi unde au scuipat ieri. John Kerry a pierdut prezidentialele din 2004, fiind zugravit ca un flip-flopper, un om care-si schimba opinia de la o zi la alta. Hillary Clinton are, mai nou, probleme de a se debarasa de aceeasi eticheta. Si, chiar la noi in ograda, curentul anti-Tariceanu a luat amploare in clipa in care premierul s-a razgindit in privinta anticipatelor (vezi „Razgindacul"). Dar cind doua partide fac asta, cum sa le zici daca nu partide-clatita, pe care bucatarul le poate rasuci in aer dupa cum are chef?

Va spun: PNL-ul are o fereastra de oportunitate atit nesperata, cit si nemeritata. Vorba deputatului Sergiu Andon: PD pierde un brand, PLD pierde un trend, iar Basescu pierde o voce. Dar daca Dumnezeu iti da, nu-ti baga si-n traista. PNL ar trebui sa inceapa cu o curatenie radicala in propria ograda. Electoratul asteapta moralitate. Tare mi-e teama insa ca pentru asa ceva e deja prea tirziu.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.