Noua companie ar putea fi listata la bursa, printr-o oferta publica initiala, se arata intr-un comunicat al companiei ungare de petrol si gaze naturale MOL.
In cazul in care proiectul de dezvoltare a unei retele de gaze naturale, cu o lungime d
Noua companie ar putea fi listata la bursa, printr-o oferta publica initiala, se arata intr-un comunicat al companiei ungare de petrol si gaze naturale MOL.
In cazul in care proiectul de dezvoltare a unei retele de gaze naturale, cu o lungime de 27.000 de kilometri, se va materializa, MOL apreciaza ca ar putea obtine suficient capital pentru interconectarea conductelor, permitand companiei sa livreze gaze naturale din est. Unificarea retelelor de transport de gaze naturale ar conduce la infiintarea celei de-a treia mari companii de profil din Europa.
"Inca nu este nimic oficial, dar Transgaz vrea sa colaboreze cu companiile din zona", a afirmat directorul general al transportatorului de gaze detinut de stat, Transgaz Medias, Ioan Rusu, mentionand ca forma pe care o va avea o eventuala asociere nu este inca stabilita.
De remarcat, initiativa MOL pare una de contracarare a grupul austriac OMV, care vrea sa preia MOL, in pofida opozitiei manifestate de compania ungara. OMV nu s-a alaturat inca proiectului, iar partenerul bulgar nu si-a prezentat intentiile. Mai mult, OMV a aratat ca va analiza propunerea MOL, cu mentiunea ca importanta cooperarii in domeniul transportului de gaze la nivel regional sustine argumentele proprii pentru fuziunea celor doua companii.
Comunicatul MOL precizeaza ca noua companie va avea un acces mai bun la sursele de finantare a proiectelor la scara europeana, cum ar fi gazoductul Nabucco. Desi nu se cunosc inca participatiile, noul operator al gazoductelor va fi o companie independenta, pozitia MOL fiind de "cooperare intre egali". "Suntem de parere ca o participatie de 10% sau 20% la noua companie ar valora semnificativ mai mult decat o participatie de 100% la administratorul ungar al retelelor de gaze in ziua de astazi", a afirmat directorul MOL pentru comunicatii, Szabolcs I Ferencz.
Comisia Europeana a salutat propunerea MOL, argumentand ca realizarea unui astfel de proiect ar stimula investitiile, foarte necesare, in infrastructura de gaze naturale a Europei. "Initiativa este foarte interesata si o vom analiza in detaliu", a declarat Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Energie. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.