Negocierile vor avea loc la inceputul lui 2008
OMV nu s-a alaturat proiectuluiRomania a primit o propunere din partea grupului ungar MOL, pentru a participa la un proiect est-european de infiintare a unui operator de gazoducte. Corporatia a invi
Negocierile vor avea loc la inceputul lui 2008
OMV nu s-a alaturat proiectuluiRomania a primit o propunere din partea grupului ungar MOL, pentru a participa la un proiect est-european de infiintare a unui operator de gazoducte. Corporatia a invitat mai multe firme din tara, dar si companii din Austria, Bulgaria, Bosnia, Croatia, Slovenia si Serbia. Negocierile pentru infiintarea si administrarea in comun a unui distribuitor regional de gaze naturale urmaeza sa aiba loc in prima parte a anului viitor.
In cazul in care proiectul de dezvoltare a unei retele de gaze naturale, cu o lungime de 27 de mii de kilometri, se va materializa, MOL apreciaza ca ar putea obtine suficient capital pentru interconectarea conductelor.
Directorul general al transportatorului de gaze detinut de stat Transgaz Medias, Ioan Rusu, a declarat pentru Mediafax ca exista intentia de a stabili colaborari cu parteneri regionali, insa discutiile se afla intr-un stadiu premergator.
"Inca nu este nimic oficial, dar Transgaz vrea sa colaboreze cu companiile din zona", a afirmat Rusu, mentionand ca forma pe care o va avea o eventuala colaborare nu este inca stabilita.Comisia Europeana este interesata de propunereCu toate ca acest proiect se estimeaza a fi unul de succes, grupul austriac OMV, care vrea sa preia MOL, nu s-a alaturat inca proiectului, iar partenerul bulgar nu si-a prezentat intentiile.
Noua companie va avea un acces foarte bun la sursele de finantare a proiectelor la scara europeana, cum ar fi gazoductul Nabucco. Planul prevede construirea unei conducte care va transporta gaze naturale din Asia Centrala catre Europa tranzitand regiunea balcanica, cu obiectivul de a reduce dependenta blocului comunitar fata de Rusia. Conducta va tranzita Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, punctul de sosire fiind Austria.
Participantii proiectului nu se cunosc inca, dar reprezentantii MOL au anuntat ca noul operator al gazoductelor va fi o companie independenta, iar pozitia lor va fi de "cooperare intre egali". "Noua entitate va fi controlata integral de catre companiile de gaze din cele sase tari care administreaza in prezent activele pentru transportul gazelor", au adaugat acestia.
Comisia Europeana s-a aratat interesata fata de propunerea MOL, argumentand ca realizarea unui astfel de proiect ar stimula investitiile, foarte necesare, in infrastructura de gaze naturale a Europei. "Initiativa este foarte interesata si o vom analiza in detaliu", a declarat purtatorul de cuvant al comisarului pentru Energie, Ferran Tarradellas.Austriecii fac presiuni...Propunerea MOL pentru infiintarea unui operator de gazoducte vine intr-o perioada dificila, daca luam in considerare presiunile pe care grupul austriac de petrol si gaze naturale OMV le exercita asupra acesteia. OMV doreste incheierea unui acord de fuziune si a inceput, in acest sens, o actiune juridica impotriva concurentului ungar care a impus anumite restrictii la preluarea de catre un investitor strain.
Compania austriaca, aflata sub controlul partial al statului, detine deja 20% din capitalul MOL si a depus o oferta de preluare a companiei ungare, evaluata la 20 de miliarde de dolari. "Daca nu vom obtine rezultatul dorit prin dialog deschis, grupul este pregatit sa organizeze o adunare generala, pentru a permite actionarilor MOL sa isi exercite drepturile de proprietari ai companiei", se arata intr-un comunicat.
Acordul de fuziune a fost respins de catre membrii MOL, acestia refuzand participarea la orice fel de discutie privind o tranzactie intre cele doua companii.
In urma unei eventuale fuziuni, compania austriaca ar dobandi acces la rafinariile MOL din Slovacia, Ungaria si Croatia, precum si la un gazoduct care transporta gaze rusesti catre Europa. Capacitatea cumulata de rafinare a celor doua companii ar depasi 860 de mii de barili echivalent petrol pe zi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.