BET-FI a crescut ieri cu peste 4,5%
Sunt asteptate aprecieri importante pentru SIF
De luni, capitalizarea SIF 1 a urcat cu 170 mil. leiTrendul ascendent care a pus stapanire pe Bursa de Valori Bucuresti se manifesta cel mai profund la nivel
BET-FI a crescut ieri cu peste 4,5%
Sunt asteptate aprecieri importante pentru SIF
De luni, capitalizarea SIF 1 a urcat cu 170 mil. leiTrendul ascendent care a pus stapanire pe Bursa de Valori Bucuresti se manifesta cel mai profund la nivelul SIF, care intotdeauna au fost printre cei mai lichizi si mai volatili emitenti. In sedinta de ieri, indicele BET-FI s-a apreciat cu 4,52%, pana la peste 75 de mii de puncte, chiar in ziua in care Bursa romaneasca marca 125 de ani de existenta. Aceste aprecieri dau speranta investitorilor ca va urma o perioada de sarbatori si la Bursa.
Parerile sunt impartite. Unii analisti din piata asociaza aceasta crestere spectaculoasa cu evolutia gradului de subscriere la IPO Transgaz, care conform unor date neoficiale a crescut foarte mult in cursul zilei de ieri, mai ales la nivelul investitorilor institutionali. Dar, in acelasi timp, deprecierile foarte mari din ultima perioada suferite de emitenti si cotarea lor la valori cu mult sub adevaratele lor valori trebuia sa fie urmate de cresteri cel putin la fel de spectaculoase. Cresterile de ieri au fost accentuate si de trendul stabil in care s-au inscris titlurile americane, dar si de cresterile de pe Bursele europene, toate in contextul unei reveniri a apetitului pentru risc al investitorilor din toata lumea. "Bursa urmeaza o tendinta ascendenta, toata lumea este optimista si asteapta in continuare noi aprecieri ale emitentilor listati. De aceea nu se inghesuie nimeni sa vanda si lichiditatea este destul de modesta. In plus, este si final de an, incep sa se acumuleze toate rezultatele, cine nu a vandut pana in acest moment nu cred ca o mai face", ne-a declarat Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, un broker care a vorbit constant in ultimele saptamani despre revenirea Bursei pe verde.
Aprecierea societatilor din sectorul de investitii financiare dureaza inca de saptamana trecuta, insa prima crestere semnificativa s-a inregistrat in sedinta de luni. Astfel, de vineri pana ieri, SIF au cunoscut avansuri puternice.
La nivelul capitalizarii, SIF Banat-Crisana a castigat cel mai mult, 170,14 milioane de lei, urmata de SIF 4, cu un castig de 137,19 milioane de lei in primele trei sedinte ale saptamanii. SIF Oltenia a adaugat 116,03 milioane de lei la capitalizare, in timp ce SIF Transilvania si-a marit-o cu aproape 110 milioane de lei. Cel mai mic castig a fost in cazul SIF2, care de la inceputul acestei saptamani a castigat 98 milioane de lei.Simionescu: Cresterile sunt firesti si vor continuaCu toate ca aprecierile au fost destul de importante pentru majoritatea emitentilor, cu precadere pe SIF, lichiditatea totala a fost destul de modesta, depasind cu putin 45 milioane de lei pentru BVB si 18 milioane de lei pentru Rasdaq. Cauza este ca nu sunt inca vanzatori, majoritatea asteptand cresteri mult mai mari ca sa se puna in ask.
"Aceste cresteri sunt justificate de scaderile foarte mari suferite de Societatile de Investitii Financiare. La momentul trendului descrescator, acesta a fost cauzat mai mult de panica decat de fundamente solide, era evident ca nu aceea era valoarea companiilor respective. Panica a disparut si acest lucru a determinat o revenire mai ampla, influentata si de fluctuatiile externe. Totusi, lichiditatea nu a fost deloc mare, pentru ca cei care au avut de vandut au facut-o deja, si acum toata lumea se asteapta ca preturile sa mai creasca. Ma astept la noi aprecieri pana la inchiderea acestui an, pentru ca se vede ca Bursa a intrat pe un trend ascendent din ce in ce mai pronuntat", ne-a mai spus Simionescu.Brokerii spun ca SIF raman in continuare atractive pentru investitiiAcelasi lucru il crede si Mihai Chisu. Acesta ne-a declarat ca SIF-urile prezinta un grad mare de interes pentru investitori si ca se asteapta in continuare la aprecieri mai semnificative, desi poate exista in orice moment si reversul medaliei. "A fost o zi cu niste cresteri spectaculoase pentru Societatile de Investitii Financiare, desi lichiditatea nu a fost foarte mare. Ma astept la volume mai mari in sedintele urmatoare. Foarte multi asociaza aceste aprecieri cu oferta publica de listare de la Transgaz, dar eu nu cred ca lucrurile sunt chiar asa. Astfel, unii spun ca cei care au avut de vandut au facut-o pana ieri. Sentimentul este unul foarte bun in piata, SIF sunt vazute ca modele de investitii foarte bune, mai ales ca se estimeaza o perioada ascendenta.
Volumele mici sunt cauzate de faptul ca nu prea se inghesuie vanzatorii, lumea asteapta cresteri mai mari. Totusi trebuie sa luam in calcul si reversul medaliei. De obicei, orice perioada de cresteri puternice are sanse sa cunoasca si deprecieri. Şi cum volatilitatea este mare la BVB, trebuie sa ne asteptam sa fie in ambele sensuri", ne-a explicat Chisu, broker la Egnatia Securities.
Din datele CNVM pe luna octombrie a reiesit ca cele mai multe ordine de cumparare ale strainilor au fost pe SIF. Cresterile din aceste zile confirma ideea ca nerezidentii au continuat sa fie atrasi de acest sector, crede Marius Plugaru, directorul Fortius Finance.
"Cresterile de ieri din segmentul financiar sunt absolut normale avand in vedere deprecierile din ultima perioada, dar si faptul ca intrarile de capital strain in piata au fost directionate spre acest sector, dupa cum s-a putut observa in datele CNVM. Astfel, pretul foarte bun determinat de scaderi a atras cumparatori, lumea a asteptat o confirmare a interesului investitorilor institutionali pentru Transgaz. Asadar, sunt mai multi factori care au confirmat trendul acesta al SIF-urilor, care, dupa cum s-a vazut foarte clar, au fost un target al strainilor in ultimul timp", ne-a declarat Plugaru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.