Tribunalul Bucuresti a obligat Loteria Nationala sa vireze cinci milioane de euro in conturile FRF, cota din incasarile pe pronosticuri sportive.

Federatia Romana de Fotbal (FRF) a cistigat procesul intentat Loteriei Nationale pentru a primi cota-parte din pronosticurile sportive, drept pentru care ar trebui sa incaseze retroactiv cinci milioane de euro (17.140.124 de lei, plus cheltuieli de judecata de 177.592 de lei). Sentinta este executorie, dar nu definitiva, ea putind fi atacata in 15 zile la Curtea de Apel.

FRF a depus plingere in mai 2006 impotriva Loteriei si a trei case de pariuri - Astra Bettings, Wettpunkt si Stanley Bets -, bazindu-se pe Legea educatiei fizice si sportului, care prevede ca „20% din incasarile realizate din pronosticurile sportive ca urmare a utilizarii de competitii de gen pentru ramura respectiva organizate in campionatele din alte tari, de federatiile si organismele sportive internationale, precum si in Cupa Romaniei constituie surse de finantare pentru federatiile sportive". In consecinta, avocatii FRF au sustinut ca 20% din incasarile CNLR rezultate din activitatile de pronosticuri sportive in 2003, 2004, 2005, impreuna cu dobinzile aferente, revin institutiei conduse de Mircea Sandu. La conflict s-a ajuns dupa ce Loteria a platit la fiecare inceput de an (4 miliarde lei vechi in 2003, 5 miliarde in 2004 si 5 miliarde in 2005) cote din estimarea inca-sarilor, fara sa mai faca regularizarile aferente in decembrie, sub motivatia ca nu exista venituri defalcate pe cele doua jocuri legate de fotbal, Pronosport si Pariloto.

Stirea a destupat sampania la Casa Fotbalului. „Aoleu, ce bucurie imi faceti. Deci 170 de miliarde de lei vechi vine. E mana cereasca pentru federatie. E ca o a doua calificare la Europene. Sincer, noi nici nu stiam la ce sa ne asteptam. Nu puteam sa ne facem o imagine, pentru ca noi nu aveam acces la veniturile lor din aceste doua jocuri", a spus trezorierul FRF, Vasile Filimon, pe mina caruia vor intra alte cel putin 7,5 milioane de euro de la UEFA, plus banii din contractele de sponsorizare. "Este o decizie logica, este si executorie din cite am inteles de la avocati, asteptam ca ea sa devina definitiva. Cu casele de pariuri inca ne judecam", a comentat si Mircea Sandu.

Loteria face recurs In legatura cu procesul dintre FRF si Loteria Nationala, directoarea generala a acestei din urma institutii, Liliana Ghervasuc-Minca, ne-a declarat: "Nu exista inca o solutie de pronuntare a instantei. Ne-am uitat in actele noastre si nu am gasit solutia instantei. Fara ea nu pot sa ma pronunt. In orice caz, noi vom face recurs, pentru ca ne obliga legea. Precizez ca acest conflict e cauzat de niste pretentii comerciale din perioada 2003-2005, cind eu nu eram la conducerea institutiei, ci Nicolae Cristea". (G. Lacatus)