Compania spune ca va introduce in Service Pack 1 protectii mai blinde pentru utilizatori, insa mult mai dure in ceea ce-i priveste pe hackeri si pirati.

Microsoft vrea sa introduca modalitati noi de combatere a pirateriei in primul service pack (SP1) pentru Windows Vista, care va aparea la inceputul anului viitor, noteaza publicatia „ComputerWorld".

Compania spune ca utilizatorii vor trebui sa se adapteze la noi experiente privind verificarile automate facute de sistemul de operare pentru prevenirea pirateriei si ca va face ca hackerii sa treaca mult mai greu de protectii pentru a „sparge" Vista. Noile experiente vor fi mult mai blinde pentru utilizatori, insa mai aspre pentru pirati.

In momentul in care Windows Vista SP1 va fi instalat pe un calculator, acesta nu va mai trece in modul de functionalitate limitata daca un utilizator sau un administrator nu activeaza sistemul de operare in 30 de zile ori daca sistemul nu trece de validarea facuta prin Windows Genuine Advantage (WGA), program care verifica daca versiunea de Windows este legala sau piratata. In Vista, WGA se numeste Software Protection Program (SPP).

In modul de functionalitate limitata, un computer se va inchide dupa 60 de minute si va permite doar folosirea browser-ului. Acum, in loc sa intre in acest mod, o versiune de Vista care nu a fost activata in 30 de zile va porni cu un ecran negru si o casuta de dialog care va da utilizatorilor posibilitatea de a activa Vista imediat sau mai tirziu, spune Alex Kochis, unul dintre managerii de produs de la Microsoft.

Daca utilizatorul alege sa activeze imediat sistemul, va primi mesaje care il vor ghida prin intregul proces. Daca alege sa activeze produsul mai tirziu, toate functiile normale ale Windows pornesc, insa cu un ecran negru pe fundal. Apoi, dupa 60 de minute de folosire, o noua casuta de dialog apare pe ecran, amintind utilizatorului ca trebuie sa activeze Vista. Va reseta, de asemenea, fundalul ales de utilizator, pe care il face negru.

Experienta va fi similara si pe calculatoarele care „pica" validarea WGA, mai putin faptul ca utilizatorii vor primi mesaje care le spun ca acea copie nu este valida si ca trebuie sa cumpere o copie legala.

Kochis spune ca Microsoft a luat aceste masuri ca urmare a solicitarilor venite din partea clientilor persoane juridice. Multe companii asteapta SP1 pentru a trece calculatoarele pe Vista. Acestea erau ingrijorate de ideea ca o intreaga retea de calculatoare ar fi putut functiona eronat din cauza unui singur PC care n-ar fi trecut de validare, spune Kochis.

Pe linga aceste schimbari, in SP1 vor fi incluse, de asemenea, si solutii de combatere a doua dintre cele mai exploatate „portite" de catre hackeri: OEM Bios si Grace Timer.

Multi clienti au fost nefericiti cu modul in care functionau SPP din Vista si WGA din XP, care initial raportau sisteme cumparate legal drept copii invalide. Hackerii au gasit modalitati de a trece de aceste verificari nu doar in scopuri malitioase, ci si pentru utilizatorii frustrati de aceste erori.

Una dintre „portite", OEM Bios, reuseste sa pacaleasca verificarea mimind legalitatea in timpul instalarii si facind sa para ca este o instalare facuta de un distribuitor autorizat. Grace Timer permite unui hacker sa modifice perioada de activare de 30 de zile, in locul careia poate fi trecut orice numar de zile sau ani ca perioada in care ar trebui activata copia.

Microsoft construieste, de asemenea, un nou mecanism in SP1, care va cauta si va identifica noi modalitati de piratare in sistemele ilegale, trimitind catre Windows update-uri prin care acestea vor fi oprite inainte de a putea fi folosite, promite Kochis.

Microsoft spune ca metodele sale functioneaza Multi utilizatori au criticat modul in care a inteles Microsoft sa combata pirateria, spunind ca acesta nu functioneaza, si le mai si violeaza intimitatea, trimitind date de pe PC-uri direct la Microsoft. Kochis spune insa ca aceste verificari plus procesele impotriva piratilor functioneaza si a dat ca exemplu faptul ca rata pirateriei la Windows Vista este doar pe jumatate din cea cu care s-a confruntat Windows XP in aceeasi perioada de la lansare.

O companie care se ocupa cu dezvoltarea si testarea de software pentru performanta spune ca, dupa primul sau service pack, Windows Vista ruleaza de doua ori mai lent decit Windows XP SP3, noul service pack pentru XP.

Windows XP Service Pack 3 (SP3), update-ul care urmeaza sa fie lansat anul viitor, ruleaza suita Microsoft Office cu 10% mai rapid decit XP SP2, spune Devil Mountain Software, care saptamina trecuta afirma ca Windows Vista SP1 nu este mai rapid decit originalul.

Microsoft s-a aparat de aceste afirmatii spunind ca SP1 pentru Vista este, deocamdata, in faza de dezvoltare si ca vor exista multe modificari pina cind va vedea lumina zilei.

Mai multe despre top cinci sisteme Mac de la Apple cititi pe www.cotidianul.ro/select