RAPORT. Orezul modificat genetic nu pune in pe­ri­col sana­ta­tea consumatorilor, se arata in­tr-un raport dat pu­bli­ci­ta­tii de Au­to­ritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). Mai mult, specialisti din cadrul ins­ti­tu­ti­ei europene arata ca nici anima­le­le nu au de suferit in urma consumului si nici mediul in­con­ju­ra­tor. Comisia Europeana va supune la vot introducerea orezului modificat genetic pe piata co­mu­ni­tara. Specialisti din cadrul EFSA au de­cla­rat ca nu este cazul de ingrijo-rari, pentru ca acest tip de orez are modificat doar modul de raspuns la tratamentul cu erbicide.   SARE. 9 milioane de vieti ar fi putut fi salvate daca consumul de sare ar fi fost redus cu 15% la nivel mondial, se arata intr-un studiu dat publicitatii de Kings Fund Lon­don. Medicii doresc in acest fel sa faca presiuni asupra reprezentantilor industriei alimentare pentru a reduce cantitatea de sare fo­lo­sita. Acestia sunt convinsi ca hi­per­tensiunea si bolile cardiovasculare sunt cauzate de doza mare de sare pe care o consumam zilnic. Aceste doua maladii au condus la jumatate din decesele din Europa.   CONTROALE. Operatorii eco­nomici care comercializeaza pro­­duse neconforme cu legea trebuie sa faca ceva schimbari. Au­to­ri­tatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor incepe lupta pe doua fronturi: controale severe, dar si informarea consumatorilor. Presedintele ANPC, Dan Vlaicu, a declarat ca, intre 5 si 20 decembrie, inspectorii vor controla calitatea si etichetarea alimentelor de sezon. Totodata, echipe mixte ale Autoritatii Nationale Sanitar-Ve­te­­rinare si pentru Siguranta Alimentelor si ale ANPC vor su­pra­-ve­ghea modul de vanzare a alimentelor de origine animala.