Hemoglobina glicozilata (HbA1c) este utilizata pentru identificarea concentratiei plasmatice a glucozei de-a lungul timpului si pentru supravegherea eficacitatii unui tratament pe durata lunga la diabetici. Cresterea concentratiei de hemoglobina glic
Hemoglobina glicozilata (HbA1c) este utilizata pentru identificarea concentratiei plasmatice a glucozei de-a lungul timpului si pentru supravegherea eficacitatii unui tratament pe durata lunga la diabetici. Cresterea concentratiei de hemoglobina glicozilata din sange reflecta nivelul mediu de glucoza la care au fost expuse hematiile in cursul ciclului vietii lor. Masurand hemoglobina glicozilata poate fi determinata eficacitatea tratamentului prin monitorizarea pe termen lung a reglarii nivelului de glucoza serica. Aproape 400.000 de diabetici pot beneficia gratuit, in perioada 3 si 24 decembrie, de aceasta analiza, care va permite evaluarea starii de sanatate si in baza careia va fi stabilit tratamentul pentru sase luni. Potrivit MSP, pacientii trebuie sa mearga la medicul in evidenta caruia se afla (diabetolog, cu competenta in diabet, nutritie si alte boli metabolice sau medicul de familie) pentru a primi recomandarea de a efectua analiza respectiva. Cu recomandarea primita de la medic, pacientii vor merge la unul din laboratoarele aflate in relatie contractuala cu Casa judeteana de asigurari de sanatate, mai arata conducerea MSP. Pacientii trebuiau sa-si obtina scrisorile medicale de la medicii diabetologi si pe baza acestora sa se inregistreze la medicii de familie pe lista carora sunt inscrisi, a adaugat sursa citata. Medicii de familie vor lua in evidenta pacientii care vor dori sa se inscrie in baza scrisorilor medicale si le vor emite recomandarile de analize pe formularele tipizate utilizate in relatia cu Casele judetene de asigurari de sanatate. In perioada de sfarsit de an, laboratoarele vor transmite medicilor diabetologi sau cu competenta in diabet, boli de nutritie si alte boli metabolice, respectiv medicilor de familie rezultatele analizelor, iar medicii de familie le vor inregistra in evidentele proprii. In functie de rezultatele obtinute, medicii de familie vor continua tratamentul sau vor recomanda pacientilor consultatii de specialitate la medicii diabetologi sau cu competenta in diabet, nutritie si alte boli metabolice. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.