Ministrul Sporturilor de la Tirana a cerut forului continental sa ancheteze meciurile cu Belarus si Romania, banuindu-l de coruptie pe presedintele federatiei.Fotbalistii albanezi sint acuzati ca au fentatfotbalul la comanda federatiei. Foto Reuters Premierul Albaniei, Sali Berisha, declara, la sfirsitul saptaminii trecute, ca ultimele doua meciuri ale nationalei Albaniei din preliminariile Campionatului European din 2008, cu Romania (scor 1-6) si Belarus (2-4), au fost „trucate pentru mafia pariurilor" si i-a acuzat pe jucatori ca au „dezonorat" tricoul albanez. Imediat, ministrul Turismului, Sporturilor, Culturii si Tineretului din Albania, Ylli Pango, a interceptat acuzatiile si a trimis o scrisoare la UEFA prin care cere o ancheta asupra presedintelui Federatiei Albaneze de Fotbal, Armand Duka, banuit de coruptie. „Sint multe indicii care ne fac sa fim suspiciosi. Avem banuieli ca presedintele federatiei a vindut meciurile cu Belarus si Romania. Aceasta echipa a Albaniei a facut meciuri mari cu Olanda si Bulgaria pentru a pierde apoi alte partide in mod nejustificat. Sint decis sa merg pina la capat in acest caz", a declarat Pango, care a mai spus ca unul dintre cei mai importanti oameni din federatie este proprietarul unei societati de pariuri. Presedintele Federatiei Albaneze de Fotbal, Armand Duka, nu a facut nici un comentariu la aceste acuze, dar secretarul general Arben Bici a spus: „Sustinem initiativa ministrului. Este greu de crezut ca jucatorii pot fi inclusi in astfel de combinatii". Bici a adaugat ca guvernul albanez trebuie sa furnizeze dovezi in legatura cu aranjarea meciului retur cu Romania, pierdut cu 1-6 la Bucuresti, cind echipa lui Piturca era deja calificata la turneul final. Suspiciuni mai mari ridica meciul de la Tirana, cistigat de Romania cu 2-0 dupa un gol marcat din pasa adversarilor si altul din penalty.

Presa italiana acorda spatii largi acuzatiilor, „La Stampa" notind ca „partida dintre Albania si Romania este suspectata ca a fost aranjata la nivel inalt intre reprezentantii federatiilor". Sursa citata mai precizeaza ca albanezii au antecedente in trucarea meciurilor, amintind de partida dintre Dinamo Tirana si Brondby, din preliminariile Ligii Campionilor 2002. „Meciul a fost anchetat in detaliu, iar agentii pe pariuri sint convinsi ca partida a fost trucata", se mai arata in articol, fiind publicata si o declaratie a purtatorului de cuvint al firmei de pariuri William Hill, Graham Sharpe: „Pariurile au fost efectuate in Londra si Manchester, cu rezultatul final de 0-5. Meciul s-a incheiat 0-4, dupa ce danezii au ratat mai multe ocazii in finalul meciului". Alte partide suspecte in care au fost implicate echipe albaneze au fost Dinamo Tirana-Lokeren si Vllaznia-Dundee, din preliminariile Cupei UEFA, iar la ambele s-au pariat sume foarte mari pe victoria oaspetilor, dar au existat si alte intilniri despre care se banuieste ca au fost aranjate la cererea „sindicatului pariurilor".

Oficialii Federatiei Romane de Fotbal (FRF) sustin ca este vorba de pure aberatii, cel mai bun contraargument fiind faptul ca nationala era deja calificata la acel meci. Ei sustin ca acuzatiile vin pe fondul unui conflict intern intre reprezentantii Federatiei Albaneze si autoritati, fiind convinsi ca UEFA va face lumina in acest caz.

Albania – Romania 0-2

Romania – Albania 6-1