Premiul Turner din 2007 i-a fost decernat conceptualistului Mark Wallinger, pentru o controversata lucrare video.Mark Wallinger la Galeria Tate Liverpool,dupa decernarea premiului Artistul Mark Wallinger, caruia i se spune printre cunoscatori „Dancing Bear", este cistigatorul Premiului Turner din acest an, in valoare de 25.000 de lire sterline. Dupa ce a fost selectat pe lista scurta pentru Premiul Turner, artistul s-a prezentat cu o lucrare video intitulata „Sleeper". Aceasta este filmarea unui performance de-ale artistului in care a bintuit, timp de zece nopti la rind, galeria berlineza Neue Nationalgalerie, imbracat intr-un costum de urs. Desi este o lucrare controversata, criticii nu au avut reactii de surpriza la desemnarea cistigatorului. Premiul Turner a fost acordat de-a lungul anilor unor lucrari care au provocat, mai mult decit orice. Unul dintre laureati este celebrul Damian Hirst, cel mai controversat artist britanic al momentului, care a prezentat in 1995 o vaca murata. Chris Ofili a primit premiul in 1998 pentru o lucrare care consta in excremente de elefant. Martin Creed a triumfat in 2001 cu o camera goala in care se stingea si se aprindea lumina intr-un ritm aleator, iar ceramistul travestit Grayson Perry si-a primit premiul, in 2003, imbracat intr-o rochie cu volane in stilul Shirley Temple.

Artistul britanic in virsta de 45 de ani este cunoscut mai ales pentru o lucrare puternic angajata politic, „State Britain", o reconstructie a unei tabere pacifiste instalate de protestatarul britanic Brian Haw, la adresa razboiului din Irak. Acesta a protestat in fata Parlamentului pina in mai 2006, cind tabara sa a fost distrusa de politie din ordinul premierului Tony Blair.

Premiul i-a fost inminat de catre starul hollywoodian si colectionarul de arta Dennis Hopper, care nu a pierdut aceasta ocazie pentru a-si exprima propria parere despre implicarea Marii Britanii in razboi. „Aduceti trupele acasa, dati-ne drepturile inapoi, aveti incredere in oameni", a comentat el la ceremonia de decernare a premiului.

Viata si opera Mark Wallinger este un artist britanic nascut in 1959, in Chigwell, Essex, cunoscut mai ales pentru sculptura din Trafalgar Square, „Ecce Homo" (1999), si pentru lucrarea „State Britain" (2007).

A studiat arta la Chelsea School of Art si la Goldsmiths College, unde preda din 1986. A devenit cunoscut in anii ’80, cind a inceput sa expuna la galeria Charles Saatchi si la Royal Academy. In 2000 a avut loc o expozitie retrospectiva, „credo", la galeria Tate din Liverpool.

Pentru detalii despre cistigatorii Premiului Turner pentru Arta, accesati www.cotidianul.ro/select