Procurorii anticoruptie au reluat audierile in fotbal, avertizindu-i pe presedinti sa nu mai faca blaturi, deoarece le sint ascultate telefoanele.Emil Rosianu a vizitat ieri
sediul DNA Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a revenit in teren, dupa o pauza de publicitate, acuzindu-l pe presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitica Dragomir, de luare de mita, intr-un dosar in care mai apare si Gino Iorgulescu referitor la terenul pe care s-a construit sediul LPF. Prejudiciul este de 170.000 de euro, dar, mai important, este primul caz in care s-a depasit faza cercetarilor preliminare, care in fotbal dureaza de circa doi ani. Vicepresedintele clubului Poli Timisoara, Emil Rosianu, si patronul echipei Jiul Petrosani, Alin Simota, au fost ultimii oficiali dintr-o lista lunga care au fost audiati ieri de DNA in dosarul cu „posibile fapte de coruptie". „Mi s-a spus ca am fost chemat pentru a mi se spune ca mi s-au ascultat telefoanele in legatura cu posibile sume date echipelor adverse drept motivare", a declarat Rosianu la iesirea de la audieri, cam aceleasi cuvinte fiind folosite si de Simota, cu completarea ca a fost deranjat de ascultarea telefonului si ca „pentru acelasi lucru vor fi chemati la DNA toti presedintii din Liga I". „Este o ancheta a DNA-ului in legatura cu posibili bani dati jucatorilor sau conducatorilor pentru aranjarea unor meciuri. Am inteles ca e vorba si de motivarea financiara a adversarilor, nu numai de meciuri aranjate", a explicat Rosianu „posibilele fapte de coruptie". Rosianu a mai spus ca ancheta DNA nu vizeaza si arbitrii, tot mai des acuzati in ultimele luni de coruptie. Totul a inceput de la slalomul lui Gigi Becali cu sacosa de bani dupa jucatorii Bistritei si de la declaratiile lui Constantin Iacov in legatura cu primele promise Nationalului de Alin Simota si de Adrian Porumboiu, la un meci disputat de FC National pe teren propriu.

De-a lungul acestui an, la DNA au fost citati pentru audieri mai multi oficiali ai unor cluburi de fotbal, printre care Gigi Becali, finantatorul FC Steaua, George Copos, finantatorul FC Rapid, Cristian Borcea, director general la FC Dinamo, Mihai Stoica, presedintele Unirii Urziceni, si Dinel Staicu, fostul patron al clubului Universitatea Craiova. Fara nici un efect insa, actiunea DNA fiind luata peste picior de presedinti. „Cu DNA-ul nu are ce sa se intimple. Ce daca asculta telefoanele? Pai ce, daca au ei, de exemplu, o convorbire a lui Muresan cu cineva, nu ii dau eu numele... Sau Paszkany, care vorbeste cu unul sa vinda un meci... Cind se duc la ei, astia zic ca glumeau la telefon. Nu au nici o dovada astia de la DNA. Ce s-a intimplat in Italia, de exemplu, nu a avut nici o legatura cu coruptia. Acolo a intervenit un tribunal sportiv, nu DNA. Asta, ce se intimpla la noi, nu e coruptie. Pai ce, fotbalistii sint functionari publici? DNA nu are nici o treaba, ei nu pot sa prinda nici doua giste", a declarat Gigi Becali dupa una dintre audieri.

Procurorii Anticoruptie mai deruleaza o ancheta privind transferurile de jucatori de fotbal din perioada 1990-2007. In acest dosar, anchetatorii trebuie sa stabileasca daca sumele trecute in contractele de transfer ale fotbalistilor, asa cum au fost ele inregistrate la federatii sau la cluburi, sint aceleasi cu cele notate la cluburile din strainatate, in acest sens fiind create mai multe comisii rogatorii, prejudiciul estimat depasind 25 de milioane de dolari.