Serviciile secrete din Romania sunt din ce in ce mai interesate sa stie ce se intampla in viata politica din Romania. Euroalegerile si referendumul pentru introducerea votului uninominal au permis Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa monitorize
Serviciile secrete din Romania sunt din ce in ce mai interesate sa stie ce se intampla in viata politica din Romania. Euroalegerile si referendumul pentru introducerea votului uninominal au permis Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa monitorizeze prin intermediul telefoanelor mobile si al cartelelor prepaid pe care le-a pus la dispozitia Biroului Electoral Central si presedintilor sectiilor de votare intreg procesul de transmitere a rezultatelor si a prezentei la vot.
Generalii numiti de presedintele Traian Basescu la conducerea STS au primit sarcina sa rezolve aceasta problema. Marcel Opris (foto), directorul STS, impreuna cu cei doi adjuncti, generalul Corneliu Grigore si generalul Ioan Balaure, au coordonat procesul de achizitie a terminalelor mobile si cartelelor GSM. Tot ei au efectuat si procedurile tehnice pentru punerea in functiune a sistemului de raportare a datelor catre Biroul Electoral Central sub o stricta monitorizare tehnica din partea STS. Oamenii generalului Opris au restrictionat accesul la anumite numere la care se transmiteau informatiile si erau prelucrate intr-un server supravegheat tot de ofiterii acestui serviciu secret.
Un milion de lei pentru telefoane otravite
Pentru punerea in aplicare a monitorizarii votului, STS a achizitionat peste 8300 de telefoane mobile si mai bine de 16.100 de cartele SIM necesare centralizarii prezentei la vot si convorbirilor efectuate de membrii comisiilor din sectiile de votare. Totul s-a facut fara organizarea unei licitatii. Serviciul secret condus de generalul Opris a primit initial de la bugetul de stat suma de 154.000 de lei (prin HG 126/2007), la care s-au adaugat 816.000 de lei (prin HG 1327/2007).
Avand in vedere numarul mare de SIM-uri si terminale GSM pe care Serviciul de Telecomunicatii Speciale le-a pus la dispozitia celor implicati in organizarea alegerilor se ridica mai multe intrebari. Cine a stabilit numarul necesar de SIM-uri? Care a fost nivelul de securizare a datelor transmise prin SMS, avand in vedere ca acest sistem nu a fost testat suficient? A existat posibilitatea ca, datorita vulnerabilitatii sistemului, institutii sau persoane sa beneficieze de date din timpul desfasurarii alegerilor inainte ca acestea sa fie facute publice?
Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, recent, intr-o conferinta de presa, ca a fost incorect ca STS sa se ocupe de achizitionarea celor peste 16.000 de SIM-uri si telefoane mobile care au fost distribuite in sectiile de votare din tara, pentru colectarea de date in ziua alegerilor.
Dragnea a mai aratat ca, in opinia PSD, nu era oportuna implicarea STS in obtinerea de date pentru ca Institutul National de Statistica sa transmita informatiile despre prezenta la urne, deoarece pana in acest moment INS nu a beneficiat de sprijinul STS si totusi a oferit aceste informatii. Dragnea a mai spus ca in aceasta operatiune de colectare de date a fost implicat inclusiv Serviciul 112 (numarul special de urgente). Acesta este coordonat de generalul Corneliu Grigore, prim-adjunctul directorului STS.
Securistii lui Basescu
Potrivit ziarului Jurnalul National, care citeaza surse din CNSAS, generalul Grigore a fost identificat ca a facut politie politica. Dezvaluirea vine sa contrazica afirmatiile lui Basescu care spunea in urma cu un an ca nu ar mai exista nici un fost ofiter de Securitate in structurile de conducere ale serviciilor de informatii. Acuzatia de politie politica planeaza si asupra celuilalt adjunct al directorului STS. Este vorba de generalul Ioan Balaure. Cei doi au fost numiti in functiile actuale de presedintele Traian Basescu pe data 7 decembrie 2005. Generalul Grigore a fost pana in 1980 cadru al Armatei, iar din acel an pana in 1990 a detinut, conform biografiei sale publicate pe site-ul STS, "functii de executare si conducere in cadrul Unitatii Speciale de Transmisiuni <<R>>". Generalul Ioan Balaure, directorul adjunct pe probleme economice al STS, a lucrat si el in celebra Unitate Speciala "R", avand "functii de executie" intre 1983 si 1990, dupa cum precizeaza in CV-ul oficial. Din 1994 pana in 2005 a condus Directia Economica si Financiar-Contabila din acest serviciu secret.
Abuzurile generalului Opris
Generalul Marcel Opris, directorul STS, a invitat luni dimineata mai multi ziaristi la sediul STS pentru a incerca sa drega busuiocul dupa ce presa a dezvaluit faptul ca STS s-a implicat in derularea votului din 25 noiembrie. Generalul Opris a impus ziaristilor pe care i-a chemat la sediul central al STS sa lase la punct control toate mijloacele electronice de comunicatii si stocare a datelor daca vor sa stea de vorba cu el. Chiar daca reprezentantii media au precizat ca isi vor inchide telefoanele mobile si nu vor folosi reportofoanele, cerberii de la poarta STS au refuzat accesul in sediul STS celor care nu au vrut sa lase in custodia STS telefoanele mobile si memory-stick-urile. Probabil ca angajatii de la cooperativa "Tonola" (fosta unitate a Securitatii care se ocupa cu ascultarea telefoanelor) doreau cu orice pret sa cerceteze agendele telefonice ale ziaristilor sau sa mai monteze un microfon suplimentar in telefoanele acestora. In aceste conditii reprezentantul Ziarului Ziua a refuzat sa dea curs solicitarii celor de la STS si nu a mai participat la intalnirea cu generalul Opris.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.