Senatul a adoptat tacit, ieri, o propunere legislativa a PRM care prevede abrogarea privatizarii SNP Petrom SA, rezilierea contractului de privatizare, precum si mandatarea Ministerului Finantelor sa negocieze cu OMV plata despagubirii prevazuta in acest contract.
Initiatorii acestui act normativ sunt senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor si deputatii PRM Gelil Esergep, Lia Olguta Vasilescu si Marius Iriza. Proiectul de lege are 4 articole. Primul prevede ca se abroga Legea nr. 555 din 2 decembrie 2004 privind unele masuri pentru privatizarea SNP Petrom SA.
Al doilea arata ca se reziliaza contractul de privatizare referitor la achizitionarea de actiuni ale SNP Petrom SA nr. 5/2004, incheiat de Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, in calitate de vanzator, si OMV Aktiengesellschaft Austria, in calitate de cumparator.
Al treilea articol prevede ca se mandateaza Ministerul Finantelor sa negocieze cu OMV si sa plateasca valoarea despagubirii prevazute in contractul de privatizare referitor la achizitionarea de actiuni ale Societatii Nationale a Petrolului Petrom S.A nr. 5/2004, incheiat de Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, in calitate de vanzator, si OMV Aktiengesellschaft Austria, in calitate de cumparator.
"Orice alta dispozitie contrara se abroga sau se modifica in mod corespunzator la data intrarii in vigoare a prezentei legi", arata ultimul articol al proiectului de lege.
In cazul acestui act normativ, Camera Deputatilor este forul decizional.
OMV a cumparat, in 2004, pachetul majoritar de actiuni al Petrom, cu aproximativ 700 de milioane de euro.