77,1% dintre turistii cazati in pensiuni sunt romani
"Cresteri s-au inregistrat in toate tipurile de structuri turistice"Studiul realizat de Institutul National de Statistica (INS) arata ca numarul de sosiri in structurile de cazare turistica di
77,1% dintre turistii cazati in pensiuni sunt romani
"Cresteri s-au inregistrat in toate tipurile de structuri turistice"Studiul realizat de Institutul National de Statistica (INS) arata ca numarul de sosiri in structurile de cazare turistica din Romania a crescut semnificativ in ultimele zece luni ale acestui an, fata de perioada similara din 2006. Astfel, procentul inregistrat pana in luna decembrie a.c. l-a depasit pe cel din 2006 cu 12,2% (5,99 milioane de turisti), dintre care 77,1% (4,62 milioane) sunt turisti romani, restul fiind straini.
Ponderea turistilor romani si straini in totalul vizitatorilor s-a mentinut aproape constanta in intervalul analizat, cresterea numarului de turisti straini fiind de 13,2%, iar in cazul romanilor de 11,9%. "Cresteri s-au inregistrat in toate tipurile de structuri de primire turistica, cu exceptia hanurilor, taberelor de elevi si prescolari si a popasurilor turistice. Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in perioada 1 ianuarie - 31 noiembrie au insumat 18,051 milioane, in crestere cu 8,4% fata de cele din perioada similara a anului trecut. Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 82,4% din numarul total de innoptari, in timp ce turistii straini au reprezentat doar 17,6%", se arata intr-un comunicat INS.Tot mai multi romani pleaca, de sarbatori, in strainatateSosirile turistilor straini, inregistrate la punctele de frontiera, au fost si ele in crestere in acest an; astfel, s-au intregistrat 6,44 de milioane de vizitatori, cu aproximativ 28% mai mult fata de anul trecut. Cei mai multi dintre vizitatori provin din state situate in Europa (94,1%), cat despre cei care au venit din statele Uniunii Europene, acestia au insumat 62,1% din totalul sosirilor.
In ceea ce priveste plecarile romanilor in strainatate, si in acest caz s-au inregistrat cresteri semnificative fata de anul precedent, procentul fiind cu 24,6 (9,36 milioane) mai mare. Mijloacele de transport preferate pentru deplasari au fost si de aceasta data cele rutiere, acestea avand un procent de 84,5% din totalul plecarilor.
In octombrie 2007, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 573.900, in crestere cu 8%, dintre care 75,7% au fost turisti romani.
Presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) din Romania, Daragus Attila, a anuntat recent ca la nivel national circa 95 la suta din locurile de cazare in pensiunile agroturistice sunt rezervate pentru sarbatorile de iarna. Potrivit declaratiilor facute, majoritatea turistilor au facut rezervari, pentru perioada de sarbatori, inca din luna august a acestui an.
Cei care au ales sa-si petreaca sarbatorile de iarna intr-o pensiune turistica din Romania vor beneficia de un program diversificat ce consta in plimbari cu sania trasa de cai, drumetii sau focuri de tabara. De asemenea, in functie de locatia aleasa, turistii pot merge chiar si la picnic.
In functie de cate margarete are pensiunea, un pachet turistic pentru patru nopti, ce cuprinde cazare si trei mese pe zi, costa intre 400 si 1.000 de lei.Ţarile exotice, cautate pentru petrecerea de RevelionCu toate acestea, operatorii de turism spun ca o buna parte din romani au ales sa petreaca revelionul in tari exotice, cum ar fi Curacao, Zanzibar sau Cancun. "Cei mai multi turisti prefera destinatiile exotice pentru petrecerea Revelionului, in dauna statiunilor din zonele de munte. Pentru acest an, am avut pachete de Revelion pentru Cancun, Curacao, Dubai, Mauritius, Punta Cana, Rio de Janeiro, Thailanda, Zanzibar si St. Maarten. In acest moment, mai avem cateva locuri libere pentru pachetele de Revelion din Mauritius si Thailanda.
Pentru Revelionul 2007, am vandut toate locurile rezervate in Curacao, Zanzibar, St. Maarten", a declarat la inceputul acestei luni directorul de marketing al agentiei Marshal Turism, Cristian Ghita.
Potrivit datelor operatorului, numarul celor care aleg sa-si petreaca Revelionul in locuri exotice este mult mai mare fata de al celor care pleaca in perioada Craciunului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.