Michael Guest s-a retras din cadrul Departamentului de Stat american, motivandu-si decizia prin faptul ca partenerii diplomatilor homosexuali nu sunt tratati la fel ca sotii sau sotiile celor heterosexuali, relateaza cotidianul New York Times. "Vreau
Michael Guest s-a retras din cadrul Departamentului de Stat american, motivandu-si decizia prin faptul ca partenerii diplomatilor homosexuali nu sunt tratati la fel ca sotii sau sotiile celor heterosexuali, relateaza cotidianul New York Times. "Vreau sa vorbesc despre esecul meu, care ma si determina sa ma retrag dintr-o cariera la care tin foarte mult", a spus fostul ambasador al SUA in Romania, de altfel primul diplomat care si-a recunoscut orietarea sexuala si care a fost insotit de partenerul sau in misiune.
"In ultimii trei ani, i-am cerut secretarului (de Stat) si echipei sale sa remedieze politicile care ii discrimineaza pe angajatii apartinand comunitatii gay si lesbiene. Dar nu am ajuns la nici un rezultat, astfel incat ma simt obligat sa aleg intre obligatiile fata de partenerul meu - care este familia mea - si datoria fata de tara mea", a adaugat Guest. "Faptul ca cineva trebuie sa ia o astfel de decizie reprezinta o pata pe obrazul secretarului (de Stat) si o rusine pentru aceasta institutie si pentru tara noastra", a conchis fostul ambasador al SUA in Romania. Departamentul de Stat condus de Condoleezza Rice este acuzat de faptul ca partenerii diplomatilor homosexuali nu au aceleasi beneficii ca partenerii diplomatilor heterosexuali. Acestia nu au dreptul la instruire gratuita privind asigurarea propriei securitati, asistenta medicala gratuita in tarile in care isi desfasoara activitatea, transportarea la clinici din strainatate, alocatii speciale pentru deplasare in cazul detasarii in zone ca Irakul, unde familiile nu ii pot insoti pe diplomati, detaliaza New York Times, precizand ca circa 5% dintre actualii membri ai birourilor diplomatice, respectiv 350 de persoane, au parteneri de acelasi sex.
Michael Guest Rice, in vizorul presei
Acuzatiile fostului ambasador al SUA in Romania, Michael Guest, la adresat secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, intervin intr-un moment delicat, cand insasi sefa diplomatiei de la Washington se afla in atentia presei de peste Ocean si nu numai pentru orientarea sa sexuala. Astfel, saptamanalul american National Enquirer arunca, recent, in cadrul unui articol intitulat sugestiv "Cine este gay si cine nu", o umbra de indoiala asupra heterosexualitatii secretarului de Stat, sugerand ca acesta ar avea orientari homosexuale.
Tabloidul american, citat de cotidianul britanic Times, cita, in sprijinul afirmatiilor sale, surse din trecutul Condoleezzei Rice care afirmau nici mai mult nici mai putin ca, in perioada studentiei, aceasta ar fi fost lesbiana declarata. Materialul mentiona, de asemenea, ca Rice ar fi cumparat, recent, o casa impreuna cu "o prietena foarte speciala", regizoarea Randy Bean. Sefa diplomatiei americane nu a comentat relatarile din presa americana, dupa cum a evitat sa se pronunte si in cazul acuzatiilor emise de fostul ambasador al SUA in Romania. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.