Fuziunea impusa de la Cotroceni a PD si PLD provoaca deja nemultumiri in cele doua partide, mai ales ca negocierile se poarta intr-un cerc restrans. Unii democrati sunt iritati de faptul ca peledistii ar putea obtine mai mult decat li s-ar cuveni si
Fuziunea impusa de la Cotroceni a PD si PLD provoaca deja nemultumiri in cele doua partide, mai ales ca negocierile se poarta intr-un cerc restrans. Unii democrati sunt iritati de faptul ca peledistii ar putea obtine mai mult decat li s-ar cuveni si pentru preconizata introducere a termenului "liberal" in denumirea viitorului PDL, in timp ce Valeriu Stoica sustine ca alegerile pentru conducerea noului partid vor avea loc de-abia in 2009.
Conducerile PD si PLD s-au reunit din nou, ieri, la sediul din Modrogan al democratilor. O delegatie liberal-democrata formata din Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Gheorghe Stefan si Florin Popescu au discutat detaliile fuziunii impreuna cu Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Elena Udrea si Cezar Preda. Negocierile se desfasoara inca intr-o secretomanie totala, participantii la discutii refuzand sa dea orice detaliu referitor la continutul discutiilor. Surpriza in esalonul secund al PD a fost totala, surse democrate recunoscand ca subiectul fuziunii cu PLD nu a fost discutat in Biroul Permanent National de luni, desi in seara respectiva Boc si Stolojan au anuntat formarea Partidului Democrat-Liberal. Excluderea unei parti considerabile a conducerii PD de la discutii a iscat nemultumiri intr-un partid recunoscut pentru disciplina membrilor sai fata de deciziile luate de lideri in cerc restrans.
Frunzaverde, liderul nemultumitilor
Tonul revoltei a fost dat de Sorin Frunzaverde (foto), considerat de multi ideologul partidului. "Noua formatiune politica nu poate contine cuvantul <<liberal>>. PD nu are nimic in comun cu liberalismul. De aceea, am sa supun dezbaterii in partid problema, mai ales ca o dezbatere reala pe acest subiect nici nu a existat pana acum", a declarat Frunzaverde pentru Rompres adaugand ca noul partid ar trebui sa-si exprime clar identitatea de formatiune populara afiliata la PPE. Exemplul lui Frunzaverde a fost urmat de seful filialei giurgiuvene, deputatul Valentin Iliescu. "In nici un caz nu trebuie ca PD sa isi schimbe denumirea", a spus Iliescu afirmand ca denumirea de PD este deja un brand. Se pare ca nemultumitii din PD asteapta reintoarcerea in tara a secretarului general Vasile Blaga ce ar putea deveni port-drapelul opozitie interne. Pe de alta parte, cei care au luat parte la discutii incearca sa obtina conditii favorabile democratilor astfel incat ponderea liberal-democratilor in structura de conducere a preconizatului PDL sa fie cat mai mica posibil. Pedistii prezenti la sedinta de ieri au evitat sa dea informatii clare asupra continutului negocierilor, iar liderul PLD, Theodor Stolojan, a afirmat ca este prematur sa ia in calcul candidatura sa la sefia PDL. Stolojan a admis ca exista nemultumiti si in interiorul PLD. "Cand se produce un asemenea fenomen e firesc sa fie si unii nemultumiti, dar important este scopul pe care il urmarim, anume ca Romania sa aiba o guvernare eficienta, competenta si stabila", a spus Stolojan. Acesta a incercat sa domoleasca eventuala opozitie a peledistilor afirmand ca nu este vorba de o fuziune, ci de formarea unui partid nou pe scena politica.
Tariceanu: "PDL, o copilarie politica"
Formarea PDL dovedeste ca PD si PLD traiesc "intr-o copilarie a vietii politice", deoarece procedura de fuziune este specifica anilor '90, noua formatiune, in care PLD doar raspunde la comenzile de la Cotroceni, avand mai curand influente democrate decat liberale, a declarat liderul PNL, premierul Tariceanu. "Este un partid mai mult democrat si mai putin liberal, iar acest minuscul grup constituit in jurul lui Stolojan si Flutur se va topi in PD deoarece doar raspunde la ordinele unei persoane care da comenzi din dealul numit Cotroceni", a spus Tariceanu, citat de Mediafax. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a sustinut ieri ca PNL are de castigat in urma formarii PDL, mentionand ca este pentru prima data cand un partid care a castigat alegerile dispare de pe scena politica romaneasca. Hasotti a sustinut ca nici un lider judetean de la PD si PLD nu a fost consultat in legatura cu fuziunea, ei afland acest lucru de la televizor. Surse liberale ne-au precizat ca liderii PNL au ordonat analizarea amanuntita a campaniei pentru euroalegeri desfasurate de PLD pentru a afla cu ce fonduri a fost realizata aceasta. In acest sens, toate filialele PNL trimit cate o analiza a "fenomenului" PLD la centru.
PSD ii multumeste presedintelui
Liderii PSD nu s-au aratat surprinsi de aparitia brusca a PDL si considera ca acest eveniment poate fi speculat in favoarea lor. Ei spera ca va exista o perioada de confuzie in randul electoratului, care va ajuta la cresterea PSD in sondaje. Mircea Geoana a afirmat ieri ca nasterea cu forcepsul a noului partid va fi urmata cu siguranta de tensiuni interne in PDL, deoarece foarte multi reprezentanti ai PD sunt nemultumiti pentru ca nu au fost consultati. El considera ca aceasta miscare va fi castigatoare pentru Theodor Stolojan, dar si pentru social - democrati. Stolojan devine astfel liderul de facto al noului partid, iar social democratii pot profita de nemultumirile ce se vor ivi intre formatiunile care compun PDL. (C.A.)
PD si PLD la mila lui Meir
Ironia face ca, in goana dupa semnaturile necesare unei motiuni de cenzura, liderii PLD si PD sa ajunga din nou sa-l roage pe deputatul de origine israeliana Nati Meir sa-i gratuleze cu o semnatura. Cand democratii au avut o astfel de solicitare, aventura s-a finalizat cu vizita sefului democrat Emil Boc la DNA, pentru a da cu subsemnatul. De data aceasta, emisarii trimisi spre a-l ademeni pe Meir au fost peledistul Cornel Stirbet si liderul PIN, Cozmin Gusa. "M-a sunat Cozmin Gusa si a spus ca vrea sa ma roage ceva. A spus ca o sa vina la mine in sala plenului Camerei Deputatilor. Gusa a venit insotit de Cornel Stirbet si amandoi m-au rugat in repetate randuri sa semnez motiunea de cenzura a PLD. Le-am raspuns ca o voi face numai daca Emil Boc imi cere in mod public scuze pentru scandalul creat in urma motiunii de cenzura a PD. In final, i-am refuzat in mod categoric", ne-a explicat Meir. El a sustinut ca, nemultumiti de refuzul sau, Gusa si Stirbet s-au orientat spre o noua "victima", Nicolae Paun, reprezentantul romilor in Parlament. (Razvan GHEORGHE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.