Ramon Calderon sustine ca impresarii romani i-au cerut un comision de trei milioane de euro pentru transferul lui Cristi Chivu, fapt interzis de regulamentele FIFA.

Victor Becali risca sa-si piarda, la fel ca fratele sau Giovanni, licenta de impresar FIFA daca dezvaluirile facute de presedintele clubului Real Madrid referitoare la negocierile pentru transferul lui Cristi Chivu se dovedesc adevarate. Ramon Calderon a declarat ieri, la postul de radio Cadena SER, ca formatia sa trebuia sa plateasca un comision de trei milioane de euro in cazul in care ar fi vrut sa-l transfere pe romanul Cristian Chivu.

Victor Becali sustine ca nu era nici o problema in legatura cu acest comision. „Sint numai aberatii ceea ce spune Calderon, daca respectau solicitarile jucatorului, se intelegeau si cu noi pina la urma. Daca ar fi fost adevarat, ce, era ilegal? Oricum nu ma intereseaza ce spune Calderon. Lui Chivu trebuia intii sa-i asigure contractul solicitat si abia apoi sa discute cu Becali. Ce, ar fi fost ilegal sa plateasca un comision? Si eu platesc taxe. Ce, Inter n-a platit comision, s-a facut fara comision? Chivu costa 18 milioane, Real Madrid a luat un jucator «mai ieftin», Pepe, cu 30 de milioane, si vedeti ce joaca unul si ce joaca altul. E problema lor, nu comentez ce fac ei", a declarat Victor Becali pentru MEDIAFAX, autodenuntul sau putind sa-l coste licenta de agent FIFA. Conform articolului 12, punctul 3 din Regulamentul activitatii impresarilor, „agentul de jucatori poate fi remunerat numai de catre clientul care ii angajeaza serviciile (n.r. - in cazul de fata Chivu), in nici un caz acesta nu poate fi remunerat de o terta parte", completat de articolul 14, care precizeaza ca un agent este obligat „sa reprezinte numai o singura parte la negocierea unui transfer".

Declaratiile lui Calderon intaresc speculatiile din presa in legatura cu acest comision, aparute in vara, pe parcursul interminabilelor negocieri cu Real Madrid, Barcelona si Inter Milano. „Chivu este primul fotbalist din lume care a refuzat FC Barcelona si Real Madrid in aceeasi perioada de transferuri. Motivul este straniu: impresarii sai, fratii Becali. Fotbalistul a fost atras si de salariul somptuos oferit de Inter (se vorbeste de 4,5 milioane de euro, dar in realitate ar fi 5,5 milioane de euro, din care inca nu se stie foarte clar cum va fi platit un milion de euro), dar nu trebuie uitat monstruosul comision pe care il vor incasa impresarii (trei milioane de euro) si alte citeva tranzactii facute in trecut de cele doua parti", a notat atunci „Il Romanista" din Italia. Cotidianul „Sport" din Spania, intr-un articol intitulat „Tot adevarul despre transferul lui Chivu", scria ca negocierile cu Barcelona au intrat in impas, deoarece „se pare ca, lucru cel mai important, Inter este dispusa sa-i plateasca lui Giovanni Becali, managerul jucatorului, trei milioane de euro, iar Barça nu vrea acest lucru". „Corriere dello Sport" a plusat, precizind ca transferul lui Chivu la Real a cazut deoarece Ioan Becali, pe care il comparau cu Robert De Niro, s-ar fi suparat ca Ramon Calderon nu i-a rezervat o camera la un hotel de lux. In cele din urma, Chivu a ajuns la Inter Milano pentru 13 milioane de euro plus cedarea in coproprietate a jucatorului Marco Andreolli (evaluat la 3 milioane de euro), iar Moratti, presedintele Interului, a dezmintit atunci platirea comisionului de care vorbea ieri Victor Becali.

Precedentul Ioan Becali Ioan Becali si Gica Popescu au fost amendati fiecare cu 40.000 de dolari pentru nereguli in cazul transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray Istanbul. In plus, lui Becali i-a fost retrasa licenta de impresar, pentru ca a reprezentat in acelasi caz atit jucatorul, cit si clubul din Turcia, incasind comisioane ilegale, in total circa doua milioane de dolari.