Partidul pro-Kremlin Rusia Unita a castigat alegerile legislative din Rusia cu 64,1 la suta din voturi, a anuntat, luni, presedintele Comisiei Electorale Centrale, dupa numararea a 98 la suta din buletinele de vot, relateaza Mediafax. Partidul Comuni
Partidul pro-Kremlin Rusia Unita a castigat alegerile legislative din Rusia cu 64,1 la suta din voturi, a anuntat, luni, presedintele Comisiei Electorale Centrale, dupa numararea a 98 la suta din buletinele de vot, relateaza Mediafax. Partidul Comunist s-a clasat pe a doua pozitie cu 11,6 la suta din voturi, urmat de formatiunea nationalista pro-Kremlin LDPR condusa de Vladimir Jirinovski, care a obtinut 8,2 procente, si de partidul Rusia Dreapta, cu 7,8 la suta din voturile exprimate. Cele doua partide de opozitie, Iabloko, al lui Grigori Iavlinski, si SPS (Uniunea Fortelor de Dreapta), nu au obtinut decat 1,6 si, respectiv, unu la suta din voturi.
Santaj cu CFE
Presedintele rus Vladimir Putin a respins criticile adresate modului de desfasurare a alegerilor legislative de duminica si a declarat ca rezultatele scrutinului sunt "legitime". Putin a declarat ca alegerile, in urma carora partidul proprezidential Rusia Unita a castigat majoritatea parlamentara, demonstreaza ca cetatenii rusi nu vor permite tarii lor sa se dezvolte intr-o "directie distructiva".
Vladimir Putin a mai sugerat luni ca Rusia ar putea sa revina asupra deciziei de a-si suspenda participarea la Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE) daca tarile NATO vor "ratifica" si vor "incepe sa aplice" versiunea revizuita a acestuia, intr-o replica verbala la acuzatiile privitoare la scrutinul de duminica. "Daca partenerii nostri ratifica acest acord si incep sa il aplice, nu exludem posibilitatea de a reveni complet (asupra deciziei de suspendare-n.r.). Dar nu vom astepta la nesfarsit", a spus acesta in timpul unei vizite la centrul de constructie spatiala NPO Lavocikin din Himki, in apropiere de Moscova.
Un membru al Comisiei electorale centrale ruse a declarat luni ca observatorii europeni au criticat alegerile legislative din Rusia "la comanda" Washingtonului, potrivit agentiei Interfax. "Este vorba de o comanda politica, oportunitatea politica dictata de cealalta parte a Oceanului a prevalat in fata principiilor unei activitati obiective si justificate, pe care trebuie sa le respecte observatorii internationali", a declarat Igor Borisov, citat de Interfax.
Presedintele Comisiei Electorale Centrale ruse Vladimir Ciurov a declarat ieri ca nu s-a comis nici o incalcare a normelor electorale, susceptibila de a pune la indoiala credibilitatea alegerilor de duminica din Rusia. "Nu au existat asemenea incalcari si nici nu ar fi putut exista", a declarat acesta citat de Interfax, prezentand rezultatele scrutinului dupa numararea a 98 la suta din buletinele de vot. "Ne ocupam deja" de contestatiile depuse, a adaugat el.
Germania, Franta, Italia: "alegeri incorecte"
Alegerile parlamentare din Rusia care au adus partidului pro-prezidential o victorie rasunatoare nu au fost nici libere, nici democratice conform standardelor occidentale, a declarat luni purtatorul de cuvant al Guvernului german.
"Nu poate exista nici o indoiala. Dupa standardele noastre, alegerile nu au fost nici libere, nici democratice si nici oneste", a precizat purtatorul de cuvant Thomas Steg intr-o conferinta de presa. Parisul si Roma au cerut ieri Rusiei sa clarifice acuzatiile de frauda la alegerile legislative de duminica, dupa anuntarea rezultatelor partiale care ii acorda "o majoritate ampla" presedintelui rus Vladimir Putin. "Am observat acuzatii privind nereguli la acest scrutin, desi nu suntem in masura sa le evaluam impactul asupra rezultatului alegerilor", a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului francez de Externe, Pascale Andreani. Premierul italian Romano Prodi a cerut Rusiei sa clarifice rezultatele legislativelor. "Este in interesul tuturor, incepand cu autoritatile ruse, sa clarifice (rezultatele), sa calmeze comunitatea internationala si sa puna capat problemelor si semnelor de intrebare ridicate", a declarat Prodi. Si premierul polonez, Donald Tusk, s-a declarat luni "ingrijorat" de informatiile privind neregulile care au marcat acest scrutin legislativ, subliniind insa ca alegerea electoratului trebuie respectata.
SUA, Marea Britanie si NATO reclama violari electorale
Statele Unite au chemat duminica autoritatile ruse sa ancheteze asupra acuzatiilor de violari care ar fi marcat alegerile legislative din Rusia, potrivit unei declaratii a purtatorului de cuvant al Casei Albe Gordon Johndroe, transmite Mediafax.
"Primele informatii provenind din Rusia cuprind afirmatii asupra unor violari electorale. Noi chemam autoritatile ruse sa ancheteze asupra acestor afirmatii", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, si-a exprimat luni "ingrijorarea" cu privire la desfasurarea alegerilor legislative din Rusia, in special in ceea ce priveste "libertatea de exprimare si cea de intrunire", potrivit unui purtator de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice. De Hoop Scheffer "si-a exprimat ingrijorarea referitor la desfasurarea alegerilor, in special cu privire la libertatea de exprimare si cea de intrunire", potrivit purtatorului de cuvant. Ministerul britanic de Externe si-a exprimat luni nelinistea fata de acuzatiile referitoare la existenta unor nereguli la scrutinul legislativ din Rusia, care, "daca ar fi adevarate, ar sugera ca alegerile nu au fost nici libere, nici cinstite", relateaza Mediafax. "Guvernul este nelinistit fata de acuzatiile privind neregulile electorale care, daca s-ar adeveri, ar sugera ca alegerile ruse nu au fost nici libere, nici cinstite", a precizat un purtator de cuvant al Foreign Office. "Este extrem de dezamagitor faptul ca Rusia i-a impiedicat" pe membrii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) "sa monitorizeze alegerile, ceea ce ar fi putut asigura o supraveghere specialista si independenta", a adaugat purtatorul de cuvant.
Comunistii resping rezultatele
Liderul comunist rus Ghennadi Ziuganov a declarat ca "nu are incredere" in rezultatele preliminare ale alegerilor legislative anuntate de Comisia electorala centrala si a chemat Kremlinul "sa inceteze sa violeze tara". "Noi nu avem incredere in rezultatele anuntate de Comisia electorala centrala si vom depune o numaratoare paralela. Este deja clar ca in Siberia si in alte regiuni s-a incercat sa se obtina un rezultat fixat", a acuzat Ziuganov, citat de agentia Interfax. "Vreau sa ma adresez puterii: opriti-va, sunteti pe punctul de a viola tara", a adaugat el.
Kasparov: "Alegeri murdare"
Unul dintre liderii opozitiei ruse, Garry Kasparov, a calificat luni scrutinul legislativ desfasurat duminica in Rusia drept "alegerile cele mai necinstite si mai murdare din istoria moderna a Rusiei". "Nu cred ca cineva are cea mai mica indoiala asupra faptului ca aceste alegeri au fost cele mai necinstite si cele mai murdare din istoria moderna a Rusiei", a declarat Kasparov intr-o conferinta de presa. Lider al coalitiei de opozitie Cealalta Rusie si fost campion mondial la sah, Garry Kasparov si-a anulat duminica buletinul de vot pentru alegerile legislative, apreciind ca scrutinul este "trucat".
Anuntarea succesorului
Partidul Rusia Unita, care a inregistrat o victorie rasunatoare la alegerile legislative de duminica, isi va anunta la 17 decembrie candidatul la prezidentialele din martie 2008, cand va fi desemnat succesorul lui Vladimir Putin, a declarat Valentina Matvienko, lidera a formatiunii. "A doua etapa a conventiei Rusiei Unite se va desfasura la 17 decembrie, iar atunci Rusia Unita isi va desemna candidatul" la alegerile prezidentiale de la 2 martie, a declarat Matvienko, o apropiata a presedintelui Putin si guvernatoare a orasului Sankt Petersburg, citata de Interfax. "Aceasta nu va fi o discutie in culise, deputatii si liderii birourilor regionale (ale Rusiei Unite) vor discuta despre acest lucru", a adaugat ea. Potrivit Constitutiei, Vladimir Putin nu poate candida la un al treilea mandat consecutiv. In ultimele cateva luni, s-au vehiculat mai multe scenarii privind pastrarea unei "influente" nemijlocite dupa plecarea sa de la Kremlin, prin functia de premier, lider al majoritatii sau "lider national".
OSCE denunta implicarea Guvernului
OSCE a anuntat ca autoritatea Guvernului de la Moscova a reprezentat o "problema" deoarece a influentat rezultatele alegerilor, relateaza Mediafax. "Exista o problema de fond deoarece puterea executiva detine un rol foarte puternic in politica", a declarat Kimmo Kiljunen, vicepresedintele Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). "Acest fapt nu este normal si a influentat rezultatele si ar trebui sa atragem atentia asupra acestui aspect", a adaugat el, subliniind ca aceasta este parerea sa personala si ca un raport privind desfasurarea alegerilor legislative din Rusia va fi dat publicitatii in cursul zilei de luni.
Brigazile Nashi ies in strada
Aproximativ 10.000 de membri ai miscarii pro-Kremlin Nashi s-au adunat luni in centrul Moscovei pentru a sarbatori victoria partidului Rusia Unita in alegerile parlamentare. Tinerii, atat din Moscova cat si din provincie, scandau "Victoria este a noastra!" si "Nu va vom da ceea ce este al nostru!". "Tradatorii voiau sa ocupe puterea, pentru a reveni la anii 1990, anii oligarhilor, anii arbitrariului", se putea citi pe pliantele distribuite. "Vor incerca sa ocupe unele locuri pentru a ne fura victoria. Va puteti alatura presedintelui pentru a apara independenta tarii", se putea citi pe un alt pliant.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.