Nevoia de povesti Ce influenta are lumea basmului asupra psihicului si cum se dezvolta un copil care asculta si citeste povesti? Ne raspunde psihanalistul Daniela Luca:

"Un copil are nevoie de povesti, legende, mituri, magie cum are n
Nevoia de povesti Ce influenta are lumea basmului asupra psihicului si cum se dezvolta un copil care asculta si citeste povesti? Ne raspunde psihanalistul Daniela Luca:

"Un copil are nevoie de povesti, legende, mituri, magie cum are nevoie de joc, pentru o buna dezvoltare afectiva, intelectuala, relationala. Fantasmaticul, imaginarul, scenariile pline de personaje-eu-sau-celalalt, narativul interior/al basmului, desfasurarea conflictuala (bine - rau, copil - parinte), puse in act de personaje - zmei, zane, imparati, monstruleti, printi/printese etc. sunt necesare pentru a se situa intr-o istorie, o lume in care sa se poata regasi, identifica, recunoaste.

A fi intr-o poveste eroul sau invingatorul, a avea puteri magice, a trece prin obstacole pentru a ajunge la cel iubit, a avea un intelept care te insoteste pe o cale initatica etc. - toate se regasesc si in viata reala, dinamizata de scenariile fantasmatice, de polifonia afectiva, de tendinte launtrice relative manifestate. Lumea povestilor este sursa de viata psihica".

Ideea ca exista un mos bun care aduce daruri copiilor cuminti, care vine pe furis si lasa pentru fiecare sufletel o jucarie sau o punguta cu dulciuri este una frumoasa. Oare nu-i face rau copilului momentul in care afla ca realitatea personajului bun se destrama si ajunge in lumea fantasmelor?

Daniela Luca: "In primii ani de viata, gandirea magica, personajele bune, idealizate, care fac minuni si implinesc dorinte, aduc daruri si alunga orice rau posibil, atenueaza spaime sau «lumineaza» intunericul si aduc bucurie, bunatate si dragoste sunt esentiale. Este in firescul evolutiei psihice. Da, Mos Nicolae sau Mos Craciun, Iepurasul, Zana Maseluta - oricum s-ar numi acest personaj magic - el este protector, binefacator, iubitor, bun, intrupand - prin proiectie - obiectul parental idealizat. Devine un personaj intern, cu rolul sau in constructia psihismului copilului. In fiecare etapa a vietii simtim nevoia de magie, chiar si numai pentru a suporta mai usor, mai simplu realul, experienta, intamplarile cotidiene. Exista in fiecare copil o perioada cand va avea acces la realul lucrurilor, cand se va desparti de Mos Craciun cel din copilarie si va crede in altceva/altcineva. Trecerea de la iluzie la realitate poate fi dureroasa, dar este un pas esential in crestere. Si orice crestere este dureroasa, implica o renuntare, o desprindere. Chiar si dupa un personaj magic."

Este bine sa incurajam si partea de pedepsitor a Mosului? Psihologul spune ca este necesara o prudenta in ceea ce priveste natura ambivalenta a personajului, pentru ca oricum exista personaje rele, care au rolul de a pedepsi. "Teama este mai degraba ca acest obiect magic bun ar putea disparea, ca iluzia se «sparge». Nu e necesara si teama de pedeapsa din partea aceluiasi personaj", a incheiat psihanalistul Daniela Luca de la Cabinetul Psy din Bucuresti.



a— Povesti de Mos Nicolae a— Mos Nicolae isi scutura barba a— Povestitorul sau omul orchestra a— Jucariile traditionale a— Cum se face o poveste? a— Povestitorii sunt uneori pamanteni, alteori devin zeia€¦ a— Pieptenele Sfantului a— Scrieti o scrisoare lui Mos Craciun!



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.