Carnea de pasare ramåne la pretul actual påna in ianuarie, in ciuda faptului ca vånzarile ar putea sa fie influentate de existenta unui focar de gripa aviara. Din februarie insa, se anunta scumpiri.

„Fobia aviara“ generata de depistarea virusului H5N1 intr-o singura gospodarie din localitatea tulceana Murighiol nu va ieftini carnea de pasare, asa cum s-a intamplat in urma cu doi ani. Producatorii spun ca o scadere a pretului carnii de pui dupa scumpirea cerealelor este exclusa, chiar si in conditiile in care exista un focar de gripa aviara. „Scumpirea furajelor pe piata europeana a dus la majorarea pretului carnii de pasare in majoritatea tarilor Uniunii Europene, ca si in Romania. Presupunand prin absurd ca s-ar inregistra o scadere a vanzarilor de carne, in aceasta conjunctura, tot nu am putea cobori pretul. Tin cont de faptul ca si utilitatile s-au scumpit in aceasta toamna“, ne-a declarat Gheorghe Antochi, presedintele companiei Agricola International Bacau.

Pe de alta parte, situatia din acest moment nu se poate compara cu cea de acum doi ani, cand Romania nu facea parte din Uniunea Europeana . „Statele membre trebuie sa respecte prevederile comunitare. Ele iau in considerare doar restrictia impusa in zona tampon din Tulcea. In rest, nu putem vorbi de restrictii la importuri, pentru ca este o piata unica“, ne-a declarat, la randul sau, Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari. El da exemplul Poloniei - care se confrunta in acest moment cu o situatie mult mai grava decat cea din Romania, cu doua focare de gripa aviara. „Asta nu ii impiedica pe importatorii nostri sa cumpere oua din Polonia“, explica Van.

Carnea se scumpeste artificial
Chiar daca producatorii exclud o scumpire a carnii de pasare la poarta fabricii, kilogramul de carne ar putea costa mai mult in galantarele magazinelor alimentare. „Unii comercianti vor profita de perioada sarbatorilor, cand rulajul de marfuri este mai mare, si vor urca artificial pretul la carnea de pasare.