Prima sedinta de tranzactionare din decembrie a pietei la termen de la Sibiu a fost una cu o lichiditate medie, fiind incheiate 8.761 contracte futures si optiuni, cu o valoare echivalenta a 31,6 milioane lei. Pe piata raportului euro/leu, investitor
Prima sedinta de tranzactionare din decembrie a pietei la termen de la Sibiu a fost una cu o lichiditate medie, fiind incheiate 8.761 contracte futures si optiuni, cu o valoare echivalenta a 31,6 milioane lei. Pe piata raportului euro/leu, investitorii de la Sibiu au continuat sa tranzactioneze pentru scadenta lunara sub cotatiile din piata valutara. Astfel, euro a fluctuat intre 3,4799 si 3,4999 lei, inchiderea realizandu-se la 3,49 lei, in crestere cu trei bani fata de vinerea trecuta. Desi pe piata internationala volatilitatea unciei de aur nu a fost una ridicata, la Sibiu evolutia leului a determinat o scadere mare a preturilor, tranzactiile realizandu-se la 744,5 - 750 dolari cu inchiderea la 745 dolari, in scadere cu 40,5 dolari fata de finele lui noiembrie. Conform brokerilor, "in conditiile unei volatilitati relativ scazute, cauzata mai ales de apropierea scadentei, investitorii nu au mai fost la fel de dispusi la riscuri ca si in ultimele doua saptamani din noiembrie". In piata se observa deja o crestere a interesului pentru scadenta martie 2008, "investitorii dorind sa beneficieze de viitoarele miscari ale preturilor, motiv de a initia deja strategii de roll-over, in speta, mutarea pozitiilor de pe scadenta scurta pe urmatoarea", au mai explicat brokerii sibieni. Cele mai cautate derivate au fost cele pe SIF 2, cu peste 4.900 contracte. Pentru scadenta lunara, ele au inchis la 3,303 lei, in urcare cu 1,81 bani, in timp ce pentru martie pretul de cotare a pierdut 0,37 bani, coborand la 3,5451 lei. Pentru iunie inchiderea s-a realizat la 3,7 lei, in crestere cu 2 bani, iar pentru septembrie la 3,965 lei, in scadere cu 3,49 bani. In cazul SIF 5 au fost tranzactionate 3.528 contracte, pentru finele lunii pretul de cotare urcand la 4,16 lei, in crestere cu 1,51 bani, in timp ce pentru martie au pierdut 0,19 bani, inchiderea realizandu-se la 4,4281 lei. Pentru iunie inchiderea s-a realizat la 4,585 lei, in urcare cu 3,5 bani. Cautate au fost si derivatele pe TLV, cea mai lichida fiind scadenta martie, inchiderea realizandu-se la 90 bani, in crestere cu 0,5 bani fata de sedinta precedenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.