Pe strada General Ion Dragalina nr. 8, din Sectorul 5 al Capitalei se afla gradinita particulara "Curcubeul copiilor". Gradinita pentru a carei existenta Grigore Cartianu, actualul redactor sef adjunct de la Evenimentul Zilei poreclit "Gregoar Ecr
Pe strada General Ion Dragalina nr. 8, din Sectorul 5 al Capitalei se afla gradinita particulara "Curcubeul copiilor". Gradinita pentru a carei existenta Grigore Cartianu, actualul redactor sef adjunct de la Evenimentul Zilei poreclit "Gregoar Ecrivant", nu a precupetit nimic. Inclusiv nu s-a sfiit sa faca publicitate pe furis, in paginile Jurnalului National, pe vremea cand era angajat redactor sef adjunct la cotidianul lui Dan Voiculescu, asa cum a dezvaluit ziaristul Victor Ciutacu pe blogul sau.
Interesul lui Cartianu pentru afacerea "Curcubeul copiilor" devine de inteles avand in vedere ca, potrivit informatiilor care circula in lumea presei, sotia lui este implicata in afacere, desi aceasta nu figureaza in acte oficiale. Afacerea sotiei redactorului sef adjunct de la Evenimentul Zilei, Liliana Cartianu, functioneaza sub paravanul firmei Curcubeul Copiilor Rainbow Kids SRL. Avand drept unic actionar o anume Ecaterina Dragomir, firma are ca obiect de activitate "invatamant primar" si a fost infiintata pe data de 15 decembrie 2005. Conform datelor de la Ministerul Economiei si Finantelor, cu trei angajati, societatea a realizat pe 2006 un profit net de doar 1866 RON, la o cifra de afaceri de 59.914 RON. Intr-o discutie pe care reporterii ZIUA au avut-o cu Ecaterina Dragomir, administratorul firmei Curcubeul Copiilor Rainbow Kids SRL si al gradinitei, aceasta ne-a povestit ca fiica sa, consilier juridic de profesie, "este prietena cu sotia domnului Cartianu de la Evenimentul Zilei". Totodata, Ecaterina Dragomir ne-a mai spus ca "doamna Liliana Cartianu nu este implicata in activitatea propriu-zisa de educare a copiilor ci dansa are cu totul alte atributii in firma", dupa care brusc a schimbat subiectul. In continuare, ea ne-a povestit ca societatea nu aduce un profit foarte mare dar ca "avand in vedere ca dupa ce platim toate darile ramanem cu profit, putem spune ca suntem multumiti".
Conform datelor de la administratia fiscala a Sectorului 5, casa foarte veche, construita in 1928, in care functioneaza gradinita Curcubeul Copiilor Rainbow Kids SRL, apartine unei anume Bacioiu Doina Lucretia Iuliana, din orasul Campulung, judetul Arges. Impozitul pe respectiva cladire este platit de aceeasi Bacioiu, care are rol fiscal la administratia financiara a Sectorului 5.
Metoda "pierde urma"
Interesant este ca la aceeasi adresa unde se afla acum "gradinita lui Gregoar", a functionat o alta gradinita, sub patronajul firmei Rainbow Kids an American Kindergarden SRL. Firma in spatele careia se afla, conform acelorasi surse, tot Liliana Cartianu si careia Grigore Cartianu i-a bagat, pe furis, reclama in paginile ziarului Jurnalul National, al carui redactor sef adjunct era in acel moment. Cu toate ca era prieten cu Razvan Ionescu, seful sau direct de atunci, de la Jurnalul National, si de astazi, de la Evenimentul zilei, fapta lui Cartianu a starnit deopotriva consternare si furie in top-managementul trustului Intact, atunci cand s-a aflat. Adica dupa cateva luni. Revenind la firma Rainbow Kids an American Kindergarden SRL, trebuie precizat ca aceasta a fost infiintata pe 18 august 1998 si are unic actionar pe un anume Gheorghe Spataru, domiciliat in Sectorul 5 din Bucuresti. Interesant este ca incepand cu data de 23 martie 2006 firma si-a suspendat activitatea. Si mai interesant este ca la Ministerul Economiei si Finantelor Rainbow Kids an American Kindergarden SRL figureaza cu datorii de peste 97.000 RON. Specialistii in fiscalitate ne-au explicat ca, dupa ce firma sta in inactivitate vreme de zece ani, datoriile se pierd, iar astfel cei implicati scapa fara sa le mai plateasca. "Este o metoda tipica mafiei arabesti, care a functionat ani de zile in Romania si mai functioneaza si acum. Metoda asta este poreclita <<pierde urma>>. Denumire care este extrem de sugestiva pentru intentiile celor care o aplica, printre care se regaseste si familia Cartianu, care asa cum ne-au declarat surse din presa, a detinut vechea gradinita si o detine pe cea actuala. Toate acestea se intampla din cauza unor scapari din legislatie dar si din cauza coruptiei generalizate", ne-a spus un specialist in fiscalitate care a dorit insa sa isi pastreze anonimatul. In momentul de fata, pe zidurile casei in care functioneaza gradinita, ca si pe masinile de transport ale acesteia, este inscriptionata vechea denumire a firmei: Rainbow Kids an American Kindergarden SRL. Se poate spune ca doar "gradinita americana" din denumire a disparut, ramanand la fel adresa, spatiul, conditiile precare, precum si interesele familiei Cartianu.
Refuza dialogul
ZIUA l-a contactat pe Grigore Cartianu, insa acesta a refuzat sa stea de vorba cu noi. "Daca va luati dupa Ciutacu, el este o sursa falsa. Nu dau nici o declaratie pentru ziarul ZIUA, pe nici o tema. Asa cum ZIUA a scris o mare porcarie la adresa mea acum catva timp, n-are decat sa mai scrie porcarii despre mine, in continuare. N-avem ce discuta", ne-a spus redactorul sef adjunct de la Evz. (D.E.I.)
Reclama "hoteasca"
Cum spuneam, sefii trustului de presa Intact au fost extrem de revoltati dupa ce au aflat ca Grigore Cartianu a bagat reclama la gradinita sotiei sale, in Jurnalul National, pe furis. Pe buna dreptate, sefii de la Intact au considerat fapta lui Cartianu, pur si simplu, hotie. "Avea o functie importanta, era foarte bine platit, cu cateva mii de dolari la vremea respectiva, la un nivel la care sefii de acum ai ziarului, pastrand proportiile, nu sunt platiti. Era normal, in aceste conditii, sa avem incredere in el. Iar el a rasplatit aceasta incredere printr-o hotie, pentru ca a bagat reclama fara sa stie cineva. Putea sa spuna, se puteau gasi <<n>> formule de a rezolva acea publicitate, dar el a preferat hotia. Asta spune multe despre caracterul lui. Daca nu sesiza cineva de la departamentul financiar-marketing, hotia lui Cartianu ramanea nedescoperita. Scandalul s-a aplanat la insistentele amicului sau Razvan Ionescu, al carui protejat era, si al unui important ziarist de sport, cu care Grigore lucrase la Prosport. Dar hotia lui a facut mare valva la vremea respectiva si ne-a provocat multa greata. Astfel s-a decis ca Grigore este mai bine bine sa plece, ca sa nu mai faca si alte hotii. Si l-au luat cei de la Ringier, ca mercenar, <<la pachet>> cu prietenul si ocrotitorul sau, Razvan Ionescu", ne-au povestit surse din cadrul trustului Intact. In casa veche in care functioneaza gradinita nevestei lui Cartianu sunt gazduiti aproximativ 50 de copilasi. Ai caror parinti platesc in jur de sapte-opt milioane de lei pe luna, functie de programele optionale. Trebuie spus aici ca incalzirea cu sobe cu gaz, curtea extrem de mica, edificiul foarte vechi si care a fost renovat, de mantuiala, in 2004, fac din gazduirea copiilor o aventura care poate deveni periculoasa. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.