PDL se va numi noul partid prezidential, ce va rezulta din fuziunea PD cu PLD.



Presedintii Partidului Democrat, Emil Boc, si al Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, au anuntat, aseara, unificarea celor doua form

PDL se va numi noul partid prezidential, ce va rezulta din fuziunea PD cu PLD.

Presedintii Partidului Democrat, Emil Boc, si al Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, au anuntat, aseara, unificarea celor doua formatiuni sub denumirea de Partidul Democrat Liberal. Intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul central al PD din Aleea Modrogan, liderii celor doua partide, care care au drept principal punct comun o relatie speciala cu presedintele Traian Basescu, au declarat ca noua formatiune va fi afiliata la Partidul Popular European. Presedinte interimar va fi Emil Boc. Acesta va fi secondat de doi prim-vicepresedinti. Unul de la PLD, Theodor Stolojan, si celalalt de la PD, cel mai probabil Vasile Blaga.

PD si PLD isi vor convoca astazi structurile de conducere pentru a le supune spre validare proiectul noului partid. Congresele celor doua formatiuni vor avea loc in ianuarie 2008.

Cu trei ore inaintea anuntului oficial, cu execeptia lui Boc si a lui Stolojan, nici un alt membru din conducerea celor doua partide nu stia ce decizie istorica urmeaza sa se ia. De altfel, nici liderul PD nu stia cu prea mult timp inainte la ce se va ajunge in relatia cu PLD. In cadrul unui interviu publicat luni de Cotidianul, Emil Boc insista ca PD si PLD sa participe separat la alegerile parlamentare din 2008, in ideea ca partidul lui Stolojan sa sa concentreze pe atragerea electoratului liberal. "Cind vor fi alegeri pentru Parlamentul Romaniei, sint convins ca, singuri sau impreuna cu PLD, vom avea majoritatea prin care sa guvernam Romania. Sincer sa fiu, ca presedinte de partid mi-as dori ca PD sa obtina singur aceasta majoritate. Totusi, m-as multumi si daca impreuna cu PLD am face guvernul dupa 2008", declara Boc.

Conform unor surse care au participat la negocierile de ieri, decizia unificarii celor doua partide s-a luat la solicitarea expresa a presedintelui Basescu. Sursa citata ne-a explicat, la citeva minute dupa ce s-a facut anuntul, printr-un sms, ca nu au fost prea multe lucruri de negociat: "O singura decizie, fara optiuni, ordin de la Zeus".

Liberalii au sarbatorit cu sampanie Liberalii au desfacut doua sticle de sampanie in momentul in care Emil Boc si Theodor Stolojan au anuntat comasarea prin fuziune a PD si PLD. Bucuria liberalilor are la baza o serie de informatii care dau ca certe reveniri in PNL din PLD ale unor membri care nu agreeaza unirea cu democratii. "Traian Basescu a comandat, Boc si Stolojan au executat", a fost prima declaratie a vicepresedintelui liberal, Ludovic Orban. "Colonia a cincea din PNL s-a dus acolo unde ii este locul. Acum se poate observa care a fost scopul gruparii din jurul lui Theodor Stolojan si anume radierea din istorie a PNL. Fostii sustinatori ai, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga si ceilalti si-au dat mina cu fostul sustinator al lui Ion Iliescu, Theodor Stolojan pentru a forma un partid mai de dreapata in cadrul stingii", a mai spus Orban. (L.G.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.