Dupa ce a deschis de Ziua Nationala doua birouri internationale, la Roma si la Madrid, postul de stiri are in vizor Marea Britanie, Franta si Germania.

Realitatea s-a dus dupa romani pina in Cetatea Eterna Andra Miron si Cristian Lincu in Spania. Ioana Molla, Mirela Voicu si Robert Iosub in Italia. Sint oamenii amplasati la inceputul lunii decembrie de Realitatea TV in proaspetele birouri inaugurate in cele doua capitale europene. Cei cinci vor tine zi de zi la curent romanii ramasi acasa cu ispravile conationalilor mutati mai la vest pentru un trai mai bun. Incepind de azi, de la ora 17.00, Realitatea va difuza un program special dedicat comunitatilor romanesti din cele doua tari, dar si romanilor cu rude in strainatate. „Este un proiect strategic demarat cu multe luni in urma. Am decis sa le inauguram la 1 Decembrie, sa marcam astfel prima zi nationala a Romaniei europene. Echipele vor produce si vor transmite un mix de stiri la zi si reportaje locale. Stiri despre lucrurile rele sau bune pe care le fac romanii, povesti despre compatriotii care au reusit si cu care ne mindrim, informatii utile pentru toti cei care traiesc sau muncesc in Italia si in Spania", descrie miza proiectului directorul Realitatea TV, Robert Tatarus. Seful postului mai dezvaluie ca intr-un al doilea val de extindere in Europa Realitatea are in vizor si alte state cu comunitati romanesti consistente: Marea Britanie, Franta si Germania.

Cele doua birouri sint amplasate in buricul oraselor, continua Tatarus: „Atit la Roma, cit si la Madrid, construim miniredactii total operationale jurnalistic. Vom avea posibilitatea de a filma, de a redacta, de a edita video si de a transmite stiri zilnice. Fiecare birou va avea si cite o unitate mobila de transmisie prin satelit (DSNG) care va permite realizarea transmisiilor in direct de oriunde se intimpla ceva relevant". Pentru o Spanie si o Italie mai aproape de Romania, Realitatea a investit aproximativ un milion de euro, suma in care este inclusa organizarea redactiilor de stiri, editorial si tehnic.

„Atita timp cit milioane de romani sint plecati peste granite, este misiunea noastra sa fim prezenti in aceasta noua lume creata de expatii romani la Madrid, Barcelona, Castellon sau la Valencia. Pot sa arat eu, fara prejudecati, cum sint romanii de fapt aici. Nu e usor sa vezi articole negative despre noi, insa putem sa aratam acum telespectatorilor din Romania, dar si celor din Spania ca romanii sint muncitori si creativi", declara pentru Cotidianul „detasata" iberica Andra Miron.

Ioana Molla a descoperit la Roma „o comunitate care reproduce in mic Romania de acasa, dar care traieste si o avalansa de sentimente si emotii care nu ne sint familiare. Nostalgie, dor, furie, uneori transformata in agresivitate, dar si ospitalitate sau solidaritate". Iar temerile si le-a lasat la Bucuresti: „Am mai degraba emotii pentru ca ne dorim sa construim o statie credibila, este esential ca o parte din autoritatea Realitatea TV din tara sa o transferam aici. E la fel de important sa le aratam romanilor din Italia ca pot avea incredere in noi".