Rusia, Ucraina si Belarus nu sunt de acord cu pretul gazelor
CE: Problemele aparute tin de componenta politica a proiectuluiIntalnirea la care urma sa se discute aspectele finale ale proiectului Nabucco, din care face parte si Romania, a fost am
Rusia, Ucraina si Belarus nu sunt de acord cu pretul gazelor
CE: Problemele aparute tin de componenta politica a proiectuluiIntalnirea la care urma sa se discute aspectele finale ale proiectului Nabucco, din care face parte si Romania, a fost amanata pentru inceputul anului viitor. "Decizia finala va fi facuta in primul trimestru din 2008, in loc de sfarsitul acestui an", a declarat pentru o publicatie austriaca directorul diviziei de gaze a grupului OMV, Werner Auli.
Intreruperea temporara a livrarilor catre Europa a survenit in urma unor dispute asupra pretului gazelor dintre Rusia, Ucraina si Belarus. Discutiile au provocat temeri pe continent privind dependenta fata de resursele de energie furnizate de Rusia care in acest moment acopera aproximativ un sfert din consumul energetic al Uniunii Europene.
Membrii Comisiei Europene spun ca "problemele aparute tin mai degraba de componenta politica a proiectului mai ales ca Rusia, asa cum era de asteptat, nu poate vedea cu ochi buni diversificarea surselor europene de aprovizionare energetica"."Gazele iraniene nu sunt dorite de catre investitori"Controversatul proiect a atras si criticile unor analisti, potrivit carora gazoductul Nabucco va avea nevoie de gaze din Iran, tara ce se afla pe locul doi in lume in privinta resurselor de gaze. In urma afirmatiilor facute de acestia, comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs a declarat ca problema gazelor iraniene este "irelevanta" pentru realizarea proiectului. "In aceasta prima etapa, gazele iraniene nu sunt dorite de catre investitori. Suntem convinsi ca regiunea caspica poate furniza mari cantitati de gaze pentru conducta Nabucco si fara aportul Rusiei sau al Iranului", a completat purtatorul de cuvant al comisarului european, Ferran Tarradellas Espuny. O alta problema, care nu a fost rezolvata pana in prezent, este selectarea unui al saselea partener al consortiului. Potrivit unor surse, grupul german RWE sau cel francez Gaz de France, ar fi cele doua consortii care ar putea semna un acord in acest sens, insa Auli a refuzat sa se pronunte cu privire la acest aspect.
In urma unei solicitari facute de Romania si Austria, ultimele date referitoare la proiect urmau a fi stabilite de catre ministrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene, in data de 3 decembrie a.c.Consumul de gaze naturale al Europei va creste cu 720 mld. metri cubi"Am cerut atasatului nostru la UE pe probleme de energie sa adreseze Presedintiei portugheze aceasta solicitare privind Nabucco. Consider util si necesar ca la trei luni de la desemnarea lui Jozias Van Aartsen ca si coordonator european sa avem o evaluare preliminara din partea Comisiei Europene privind aspectele si posibilele evolutii politice legate de acest proiect", a declarat recent ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de apro-vizionare cu energie ale Uniunii Europene, care este dependenta de Rusia, prin construirea unui gazoduct care va porni de la Marea Caspica si va ocoli Rusia. Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri, iar lucrarile de constructie ar trebui sa inceapa in 2012.
Specialistii spun ca, odata cu punerea in functiune a acestei conducte nivelul consumului de gaze naturale al Europei va creste pana la 720 miliarde metri cubi, fata de 500 miliarde metri cubi, inregistrati in 2005 si 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.