Directia Nationala Anticoruptie a lasat sa se scurga saptamana trecuta catre presa informatia potrivit careia mai multi magistrati ar fi dat mita pentru a cumpara subiectele de la examene de la CSM. Invinuirea oficiala adusa principalului protagonist
Directia Nationala Anticoruptie a lasat sa se scurga saptamana trecuta catre presa informatia potrivit careia mai multi magistrati ar fi dat mita pentru a cumpara subiectele de la examene de la CSM. Invinuirea oficiala adusa principalului protagonist al scandalului - procurorul Sterian Guli (castigatorul examenului pentru functia de prim-procuror al Capitalei), vizeaza o fapta cu o descriere foarte intortocheata: "instigare la tentativa de obtinere de informatii confidentiale". Conform art. 12, litera b) din Legea 78/2000 pentru sanctionarea faptelor de coruptie, articol potrivit caruia se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani "folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii".
Procurorul Sterian Guli - principalul acuzat pentru fraudarea examenelor de la CSM, pentru ocuparea unor posturi de conducere in Parchete - ne-a oferit, in premiera, punctul sau de vedere. Sterian Guli ne-a declarat ca joia trecuta, la orele 15.10, la locul sau de munca de la Parchetul din Urziceni, s-au prezentat doi subcomisari ai DNA, care l-au informat ca trebuie sa-l duca imediat in fata unui procuror de la Bucuresti, ca urmare a emiterii unui mandat de aducere. "Mandatul a fost emis la ora 13.00, pentru ora 15.00, dar politistii DNA au ajuns la mine abia la 15.10. Practic, am fost retinut ca un infractor, si am plecat la 15.30 spre Bucuresti, sub escorta. Am ajuns la DNA pe la 17.30, cand presa deja urla ca am fraudat examenele. Mi-au distrus imaginea, fara sa aflu un amanunt despre acuzatiile ce mi s-au adus. De ce mi s-a dat mandat de aducere? Cand am fost citat anterior la DNA si am refuzat sa ma prezint? Am fost prezentat unei procuroare, Elena Botezan, cred ca o chema, de la Sectia I, care m-a informat ca mi-a inceput urmarirea penala pentru instigare la tentativa de obtinere de informatii confidentiale, conform art. 12, litera b) din Legea 78/2000. Nu mi s-au dat alte amanunte, nu stiu numele celorlalti acuzati, nu mi s-a aratat nimic, in afara de un proces-verbal in care se specifica ca la ora 12.00 s-a inceput urmarirea penala contra mea pentru fapta pe care v-am precizat-o. Mi s-a spus ca daca doresc sa dau o declaratie sau sa-mi angajez un avocat o pot face. Am plecat de la DNA fara sa dau nici o declaratie, fara sa aflu care este fapta care mi se imputa. Urmeaza sa ma prezint luni (n.red.- azi) la DNA, cand probabil ca voi afla mai multe".
CSM nu va suspenda concursul
Procurorul Guli ne-a mai relatat ca este socat si ca daca stia prin ce va trece, nu mai candida pentru Parchetul Capitalei: "Imi este lehamite, m-au calcat in picioare, eu care n-am avut in 25 de ani o singura reclamatie pentru coruptie. Daca plateam pentru subiecte credeti ca luam nota 7.20, ca atata am luat, iar Nestor (n.red. - actualul sef al Parchetului Capitalei, caruia i-a expirat mandatul) a luat 6.80? Ce subiecte sa cumpar, ca au fost grile cu sute de intrebari, iar in sala s-au adus trei variante de plicuri!? Este un non-sens, credeti ca cineva isi permite sa mearga nepregatit la un asemenea examen?"
CSM a anuntat printr-un comunicat ca subiectele de la examene au fost sigilate si pastrate in deplina siguranta la sediul Institutului National al Magistraturii (INM). Presedintele CSM, Anton Pandrea a declarat ca, daca examenele au fost fraudate de cineva din comisie sau dintre candidati, acest lucru este extrem de grav, iar organele de ancheta au obligatia sa rezolve cu maxima urgenta acest caz. S-a precizat, totodata ca este exclusa orice implicare a unui membru al CSM in fraudarea examenelor. Pe de alta parte, CSM a respins cererea INM, de suspendare sau inghetare a concursului de numire in functii de conducere, pe motiv ca nu i-au fost prezentate nici un fel de elemente concrete de fraudare a examenelor. De asemenea, mai multi membri ai Comisiei de examinare a candidatilor la functii de conducere de la Parchete au fost audiati la DNA, printre acestea fiind si Gabriela Ghita - presedintele Comisiei de examinare a candidatilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.