Dupa ce a urcat in data de 23 noiembrie la un maxim istoric de 1,4967 dolari, moneda unica a intrat pe o panta descendenta, scazand vinerea trecuta la 1,4630 dolari, unii analisti anticipand o posibila scadere, pana la sfarsitul anului, la 1,44 dolar
Dupa ce a urcat in data de 23 noiembrie la un maxim istoric de 1,4967 dolari, moneda unica a intrat pe o panta descendenta, scazand vinerea trecuta la 1,4630 dolari, unii analisti anticipand o posibila scadere, pana la sfarsitul anului, la 1,44 dolari, iar finele anului viitor la 1,38 dolari.
Aprecierea dolarului de saptamana trecuta s-a datorat atat marcarii pozitiilor de catre speculatorii care vandusera in saptamanile precedente moneda americana, dar si revenirii pe plus a burselor americane, dupa ce oficiali ai Rezervei Federale americane au lasat de inteles ca vor recurge la o noua reducere a dobanzii de politica monetara.
Cum pietele luasera deja in calcul scaderea dobanzii, iar nivelul pretului la petrol s-a indepartat de pragul de 100 de dolari/baril, reducerea costurilor la credite in SUA echivaleaza cu o revitalizare a pietei de capital, dupa recenta criza creata de fondurile ipotecare americane cu grad de risc ridicat. Pe de alta parte, dolarul a avut o tendinta de apreciere in ultimele zile pentru ca investitorii par sa aiba mai multa incredere in politica guvernamentala de indepartare a efectelor negative ale crizei subprime, guvernul american initiand un plan de sustinere a persoanelor care vor avea probleme la plata creditelor in perioada urmatoare.
Ascensiunea dolarului a fost influentata si de publicarea datelor privind increderea consumatorilor din Germania, date nefavorabile monedei unice (euro). Indicele GfK privind increderea consumatorilor a scazut la 4,3 puncte pentru luna decembrie, de la 4,8 pentru noiembrie, analistii anticipand un nivel de 4,4 puncte. Totodata, indicele privind increderea consumatorilor in perspectivele de crestere a economiei Germaniei, cea mai mare din Europa, a scazut cu 15 puncte, la 24,1.
La evolutia paritatii euro/dolar investitorii iau in calcul si ingrijorarile oficialilor europeni, in special vocea presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, care, la recenta sa vizita in Statele Unite, a facut referiri insistente la dorinta europenilor de a face tranzactii pe baza unui dolar solid. Raportul dintre euro si dolar are trei componente principale: reducerea decalajului dintre dobanzile practicate de o parte si de alta a Atlanticului; diferenta de ritm de crestere economica, el reducandu-se serios in ultimele trimestre in favoarea Europei; amploarea deficitelor comerciale americane, SUA fiind cel mai mare datornic de pe planeta. Nu in ultimul rand, trebuie amintita pozitia bancilor centrale asiatice, care au anuntat ca isi vor diversifica propriile rezerve valutare in dauna dolarului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.