Povestea disparitiei lui Aurica Matei pare sa fie inspirata din "Baltagul" lui Mihail Sadoveanu. Ca o adevarata Vitoria Lipan, sotia lui Aurica merge pe urmele anchetei.


In dimineata zilei de 4 decembrie Aurica Matei a plecat de la s
Povestea disparitiei lui Aurica Matei pare sa fie inspirata din "Baltagul" lui Mihail Sadoveanu. Ca o adevarata Vitoria Lipan, sotia lui Aurica merge pe urmele anchetei.


In dimineata zilei de 4 decembrie Aurica Matei a plecat de la servicu pe jos. Se indrepta catre statia de maxi-taxi. Pe umar avea o geanta si in mana tinea o colivie in care se afla un sticlete prins cu putin timp in urma, pentru a-l face cadou fiului sau Paul. Ajuns in apropierea statiei de maxi-taxi Aurica a incercat sa traverseze soseaua de centura. Apoi s-a intamplat tragedia. Aurica a fost lovit de un autotractor cu remorca. Soferul, Victor Neciu, ajutat de fiul sau si de un angajat al acestora l-au suit pe Aurica in masina. Si dusi au fost. Sticletele murise. Dupa cateva zile de la producerea accidentului colivia se afla pe masa politistilor ilfoveni.


"BALTAGUL". Maria Matei, sotia lui Aurica, a inceput sa-si caute sotul la data de 5 decembrie. Deja sotul ii lipsea de o zi de acasa si nu stia nimic de el. A "prins" un zvon cum ca sotul ei ar fi fost lovit de o masina. Un zvon adevarat. Femeia a pornit in cautarea sotului disparut ca o adevarata "Vitoria Lipan", personajul principal al romanului Baltagul, scris de Sadoveanu. Intr-un final femeia s-a dus la Politia orasului Popesti-Leordeni, care se afla la doua strazi de locuinta lor. Acolo, politistii au trimis-o la Inspectoratul Judetean al Politiei Ilfov, sa declare disparitia sotului. "Am zis ca
nu-l gasesc pe sotul meu si mi-au zis sa il dau disparut la Inspectoratul Judetean", spunea Maria cu lacrimi in ochii. Dar politistii din Popesti aveau informatii despre accidentul in urma caruia sotul i-a disparut. In drum spre IJP Ilfov a fost sunata si rechemata la Politia Popesti-Leordeni. Politistii isi adusesera aminte ca au fost sesizati de un martor cu privire la accident. Profitand de neatentia unui inspector, Maria a luat declaratia martorului-cheie. A fugit din biroul politistului, a facut o copie dupa declaratie, apoi s-a reintors. Atunci a aflat adevarul. Sotul ii fusese accidentat. In paralel cu politia, Maria demarase o ancheta proprie.


NECONCORDANTÃ…. Seful Serviciului de Investigatii Criminale, comisarul Marian Dinulescu, ne declara la inceputul anului ca numai trei martori confirmasera accidentul. Din lipsa de probe, ceea ce i s-a intamplat lui Aurica se incadra la disparitie. Comisarul spunea: "Competenta mea este sa identific persoana disparuta. Nu sunt eu in masura sa zic cine este vinovat. Exista o neconcordanta cu privire la data cand s-a intamplat accidentul si culoarea masinii. Unii spun ca este albastra cabina si bena verde, altii spun ca este invers. Oamenii sunt de buna-credinta. Pana acum s-au facut verificari la spitalele din judetul Ilfov si din Bucuresti". Din declaratiile martorilor reiesea ca victima nu prezenta loviri in urma impactului, dar un lucru cert era faptul ca doua persoane au urcat victima in masina. "Oamenii au mers pe ideea ca il vor duce la spital spre directia Catelu, ca nu au putut sa ne spuna daca a deviat spre centura sau a iesit in Bucuresti direct. Facem verificari in evidenta persoanelor cu identitate necunoscuta, pentru ca ne-am gandit ca omul a fost internat in 2005 si 2006 pentru afectiuni psihice. Verificarile in evidenta cadavrelor cu identitate necunoscuta au fost facute ca, daca intr-adevar a fost accident, poate autorii l-au abandonat pe undeva."


NU AI MORTUL, NU AI ACCIDENTUL. Nici un martor nu a vazut momentul in care s-a produs accidentul. Martorii aud franele, vad masina din spate, vad persoana accidentata. Paul Militaru, martorul-cheie al tragediei, a revenit asupra primei declaratii, pe care a schimbat-o. "A schimbat-o, dar nu substantial. Schimbata in sensul ca in prima declaratie era intins (n.r. - Aurica Matei), iar in a doua era sprijinit de parapet. Erau doua persoane, soferul si insotitorul. Eu nu ma pot pronunta ca a fost accident, pentru ca un accident rutier se cerceteaza de Politia Rutiera. Neexistand victima, cum se spune la noi, in limbaj judiciar, «nu e mortul». Nu e mortul, nu e accidentul. Din punctul meu de vedere, din ceea ce am in dosarul de disparitie, tind sa cred ca asa este. Dar revin si spun ca nu am victima, nu e accident rutier", declara comisarul-sef Marian Dinulescu. 
a— Viata intre familie si tribunal dupa un an de la nenorocire a— Inmormantat dupa 54 de zile a— Anchete paralele a— Lupta pentru dreptate continua a— Prin ochiul martorului a— Politisti ilfoveni de dat afara! a— Piatra de pe inima a— Neciu e liber! Justitia doarme in continuare a— Celalalt Neciu
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.