INEDIT. In magazinele britanice au aparut pijamale "antimicrobiene" care contin fire de argint, anunta BBC. Pijamalele sunt fabricate dintr-o tesatura speciala, in componenta careia intra 2% fire de argint. Argintul are proprietati antimicrobiene si poate fi folosit in lupta contra bacteriilor rezistente la medicamente. Una dintre aceste bacterii este stafilococul auriu rezistent la antibiotice. Stafilococul auriu este o bacterie care provoaca infectii ale pielii, dar si pneumonie, meningita sau septicemie. "Pijamalele cu fire de argint pot reduce riscul infectarii ranilor. S-a dovedit clinic ca tesatura din care sunt facute aceste pijamale distruge bacteriile", considera microbiologul Mark Enright de la Colegiul Imperial din Londra.


DIABET. In ultimii ani a crescut foarte mult numarul copiilor diabetici, arata un studiu publicat in numarul de noiembrie al revistei Diabetes Care. Potrivit datelor oferite de specialistii de la Universitatea Michigan (SUA), numarul copiilor spitalizati cu diagnosticul de diabet a crescut cu 38% intre anii 1993-2004. Majoritatea acestor copii sunt obezi. Costurile cu spitalizarea acestor copii au fost de 1,05 miliarde de dolari in 1993, ajungand la 2,42 miliarde de dolari in 2004.


ENDOCRINOLOGIE. Oasele secreta un hormon - osteocalcina - care se poate dovedi un medicament mai eficient decat insulina in tratamentul diabetului. Cunoscuta pana in prezent pentru rolul sau in remodelarea scheletului, osteocalcina intervine de asemenea in secretia de insulina. Descoperirea a fost facuta de echipa profesorului Karsenty (Universitatea Columbia) in cadrul unui studiu asupra soarecilor de laborator. Lipsita de efecte secundare, osteocalcina poate deveni medicamentul ideal contra diabetului daca rezultatele vor fi confirmate si la om.


FUMÃ…TOARE. Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) a devenit unul dintre cei mai mari ucigasi ai femeilor, deoarece numarul femeilor fumatoare a crescut ingrijorator. Rata de deces a femeilor cu BPOC aproape s-a triplat din 1980 pana in 2000, arata dr Barry J. Make, pneumolog in cadrul Centrului de Cercetare Medicala din Denver (SUA). BPOC se instaleaza mai ales la femeile care au fumat o perioada indelungata (zeci de ani), incepand cu anii a€™50, a€™60, a€™70. In acea perioada s-a inregistrat o adevarata explozie a numarului de femei fumatoare. Iar pe masura ce anii au trecut, plamanii acestor femei au fost distrusi progresiv, astfel incat in prezent rata de deces este foarte mare.