Traian Basescu a anuntat din nou ca va fi mult mai atent la numirea viitorului premier al Romaniei. Chiar daca a tot vrut sa-l dea jos pe Tariceanu, presedintele Romaniei ar trebui sa-si asume greseala de a-l fi numit in functie.

Dupa
Traian Basescu a anuntat din nou ca va fi mult mai atent la numirea viitorului premier al Romaniei. Chiar daca a tot vrut sa-l dea jos pe Tariceanu, presedintele Romaniei ar trebui sa-si asume greseala de a-l fi numit in functie.

Dupa aparitia PLD, cind destui analisti avintati ii mai dadeau doar citeva luni de premierat lui Calin Popescu Tariceanu, deoarece, dupa parerea lor, Basescu trecuse astfel la mutare, am sustinut ca liderul PNL va ramine la Palatul Victoria cit va avea el chef. Nu se poate, Tariceanu e terminat! Mi-e nu-mi iesea la socoteala suma celor care aveau sa-l dea jos pe ultrarezistentul prim-ministru. N-am inteles insa din ce analize si-a tot imaginat Traian Basescu ca il poate da jos pe premierul cosmarurilor sale. Daca presedintele si-a inchipuit ca il poate trimite inapoi la motocicletele sale pe Calin, fiindca el l-a numit, el il da jos, a facut o analiza care i-a adus multe simpatii, pina la un punct, dar catastrofala practic. In timp ce el a tot crescut in sondaje, iar Tariceanu cobora, Basescu n-a prevazut un lucru: ca astfel il obliga pe fostul sau aliat si prieten la victorie sa dea mina cu "baietii rai". Analiza lui Basescu n-a functionat deoarece si-a imaginat ca liberalii nu se vor alia cu PSD pe fata si cu PRM pe usa din dos ca sa nu le fuga membrii catre liberalii lui Stolojan, aliati cu "baietii buni". Or, Tariceanu a apasat pe acceleratie pina la capat. A intrat in combinatie cu PSD si a jonglat cu marirea pensiilor, mai intii ca promisiune, dupa care a si aplicat-o, ceea ce a si adus voturi nesperate liberalilor la europarlamentare. Primul care s-a minunat public de acest rezultat a fost Tariceanu insusi, care nu se astepta, probabil, ca pensionarii sa-i fie atit de rapid recunoscatori. Acelasi Tariceanu n-a avut nici o problema sa se alature PSD, care a incercat sa-l dea jos pe Basescu la referendum. Ceea ce iarasi Basescu pare sa fi exclus din analiza. Atunci si-a inchipuit ca macar o parte dintre parlamentarii liberali se vor rascula impotriva acestei "monstruoase coalitii". Nici asta nu s-a intimplat, dar convins ca nu se insala, presedintele Basescu a anuntat cu o zi inaintea votului fatal al celor 322 din Parlament ca demisioneaza daca va fi suspendat. Ca ulterior presedintele a reusit sa iasa basma curata, asta tine de capacitatea sa de a improviza in situatiile critice in care intra cu voluptate si cu capul inainte. In ultimul sau meci impotriva lui Tariceanu, cel de la referendumul uninominalului, Basescu face aproape dinadins o noua greseala de analiza. Stie ca referendumul nu va trece, dar spera intr-un scor semnificativ. Nu-l obtine. Si comite, absolut surprinzator, greseala lui Emil Constantinescu de a se supara pe alegatorii care au stat acasa. Asta in timp ce omul pe care il vineaza se bucura ca de o mare victorie de un scor mediocru obtinut de liberali la alegerile pentru Parlamentul European.

Guvernul Tariceanu, sustinut de cei 322 sau citi or mai fi ramas, e pe punctul de a mai inregistra o victorie impotriva lui Basescu, dar si a Romaniei cinstite, cu cea mai ticaloasa modificare a Codului penal, care ii transforma pe hoti si pe corupti in persoane intangibile.

Daca n-a fost in stare sa-l dea jos pe Tariceanu, e momentul ca Traian Basescu sa-si recunoasca vina de a-l fi numit in functie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.