Regizorul Milos Forman a reusit cu filmul 'Zbor deasupra unui cuib de cuci>> sa castige cinci premii Oscar, la cele mai importante categorii (film, actor principal, actrita in rol principal, regizor, scenariu), performanta atinsa pana atunci doar de
Regizorul Milos Forman a reusit cu filmul 'Zbor deasupra unui cuib de cuci>> sa castige cinci premii Oscar, la cele mai importante categorii (film, actor principal, actrita in rol principal, regizor, scenariu), performanta atinsa pana atunci doar de 'It happened one night>>, 1934. Lungmetrajul a fost lansat in 1975 si a fost filmat intr-un spital din Oregon. 'Zbor deasupra unui cuib de cuci>> poate fi notat, astazi, pe www.gardianul.ro, pentru a-l clasa, astfel, in topul 50 al celor mai bune filme din toate timpurile.

Filmul urmareste povestea unui recidivist, Randle P. McMurphy, jucat de Jack Nicholson, care scapa de inchisoare pledand nebun si este trimis la un spital de boli mintale. In interiorul institutiei se declanseaza un razboi intre McMurphy si asistenta Ratched (Louis Fletcher), miza fiind vietile pacientilor din pavilion. Spiritul antiautoritar al noului pacient intra in conflict cu obiceiurile asistentei Ratched, din cauza abuzurilor pe care aceasta si le premite cu pacientii. Cadrul medical vede in comportamentul lui McMurphy un afront adus autoritatii sale si se angajeaza intr-o competitie cu aces ta, evenimentele devenind obsedante pentru ea. McMurphy incepe sa-si faca noi prieteni printre pacienti, in special pe Billy Bibbit (Brad Dourif), un personaj cu tendinte sinucigase, pe care asistenta il domina si umilea, si cu „Seful“ Bromden (Will Sampson), un indian masiv. Acesta din urma era considerat surdomut, fiind ignorat de restul pacientilor, dar foarte respectat datorita masei musculare impresionante pe care o detinea. McMurphy vede in „Sef“ un prieten bun si devine singurul lui confident. Randal are un soc cand afla ca majoritatea pacientilor sunt voluntari, si nu internati cu forta cum credea el. Personajul principal descopera ca povestea indianului este asemanatoare cu a sa, dupa o bataie cu gardienii institutiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.