"Hai la curatenie!" ne-a indemnat cu un zambet scrasnit presedintele, timp de o luna de zile, in recenta dubla campanie electorala. Inarmat cu ditamai maturoiul oranj, initiatorul ultimului referendum si-a umflat degeaba muschii de femeie de serviciu
"Hai la curatenie!" ne-a indemnat cu un zambet scrasnit presedintele, timp de o luna de zile, in recenta dubla campanie electorala. Inarmat cu ditamai maturoiul oranj, initiatorul ultimului referendum si-a umflat degeaba muschii de femeie de serviciu a natiei. Caci panourile publicitare innobilate de inofensivul obiect de uz casnic mi-a creat senzatia ca se cauta de fapt personal auxiliar la Cotroceni si nu politicieni neexpirati. Dupa ce, in urma cu trei ani, simpaticul "doma€™ Vanghele" umbla prin tot orasul, din afis in afis, cu ligheanul albastru, transmitand aceeasi aplecare catre dereticare, iata-l si pe dl Basescu coborand la munca de jos. Din poza imensa se vede ca, desi sta in Deal din 2004, primul om al tarii n-a prea folosit matura facatoare de minuni. E curata si n-are pic de praf, insa ma tem ca va ramane la fel si de aici inainte. Peste un an sau doi presimt ca o va scoate iarasi din debaraua prezidentiala pentru a-i alunga pe "listaci". Regimul de populism mediatic instaurat de actualul presedinte nu se poate debarasa de sloganurile plebee. Si nici de mesajele periferice, pe intelesul gospodinelor si-a "Dorelilor" din mahala. Constat cu mahnire ca-n toata perioada postdecembrista politicienii nu s-au adresat decat gloatei. Intelectualii au fost ignorati cu desavarsire in discursurile electorale ale aspirantilor la gloria efemera. Ei nu conteaza deloc in ochii puterii, pentru ca, vulnerabili cum ii stim, se vand usor, pe simbrii de nimic, cand e nevoie de morga lor pretioasa. Asa ca siretii candidati tabara pe bietul popor, pe care-l magulesc mai abitir ca pe-o tiitoare nurlie. Si poporul asta napastuit cu ce sa vina la urna, daca nu cu farasul? La un presedinte cu apucaturi electorale de prefacuta salubrizare, merge doar un norod pus mereu pe farasul istoriei.


Pai, cum Dumnezeu sa votez ? Pe de o parte, politicienii ma evita in tiribombele lor electorale, nu mi se adreseaza neam, de parca n-as exista. Pe de alta parte, sa ma intorc la matura si faras, in mileniul aspiratoarelor sofisticate, mi se pare o gluma de prost gust. Iar oamenii nu s-au inghesuit sa voteze, semn ca electoratul neaos s-a saturat nu numai de "spectacolul penibil al parlamentarilor romani", ci si de scamatoriile portuare ale parintelui populismului mediatic.



Campania ce fuse n-a adus nimic nou. Daa€™ nimic. N-a infipt vreo noutate in simtirea noastra colectiva. Ba, dimpotriva, a fost mai moale ca niciodata. Salcie si lesinata. Republica Romferendum s-a cam plictisit sa tot fie plebiscitata la toanele fiecarui ins cocotat obscen pe grumazul ei. Ca dl. Basescu de pilda, care, in dimineata votului, s-a marturisit fara sfiala in camerele de filmat. "Fac ce vreau!", s-a trezit vorbind slobod Jupanua€™, si-a inceput sa rada sughitand, cum se intampla intotdeauna. Sinceritatea saltimbancic-telegenica (nu si igienica!) a omului cu matura e simptomatica pentru decadenta agresiv-insolenta in care ne-am afundat ca societate.



In cuvantarea de la miezul noptii scrutinului, presedintele si-a ascuns cu greu bucuria succesului pedisto-peledist. Cat despre absenteismul ingrosat al romanilor, nu-i bai, trebuie schimbata legea... referendumului. Ori poporul, ignorant si pasiv. Printre "remarcile" obosite, "Dirigintele" a strecurat si una de-un cinism ostentativ, plina de "compasiune" pentru pierzatorii sufragiului de toamna. Scena a semanat izbitor cu cea a plansului prostolojanian, dar, de data aceasta, secventa antologica a avut alta tensiune si alt chichirez. Oricum, un nou moment comico-tragic din recuzita histrionica a ghidusului star national.



Cica legea tariceana a votului uninominal e dinadins neconstitutionala. O temporizare a mafiotilor din guvern, interesati sa intarzie reformarea clasei politice. Gaselnita aceasta nu e a mea si nici a noastra, ci a presedintelui nostru nascocitor de scenarii lacramoase. In fata reactiunii adomnitelor chiuarii, Cel Dintai Barbat al Romaniei a dat cu ordonanta de pamant si i-a tras un sut in fund, de-a zburat saracuta taman la Curtea Constitutionala. Deunazi, omul cu matura se incorda chioras la inaltii pricinasi si-i mustruluia ca-si imbrancesc premeditat dosarele la mult frecventata instanta. Niste tertipuri lase, cu iz mafiotic, declara atunci oparit seful statului. Dar cine ridica matura, de matura va sfarsi! De nu ma credeti, accesati www.basescu.ro si nu uitati adancul adevar basescian: "Farasul este la tine".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.