Asamblatorii locali raman lideri pe desktop
Vanzarile notebook au avansat cu 92%Piata romaneasca a calculatoarelor personale, incluzand desktop-uri, portabile si servere, a crescut cu 50% in trimestrul al treilea, la 165 milioane de dolari, iar
Asamblatorii locali raman lideri pe desktop
Vanzarile notebook au avansat cu 92%Piata romaneasca a calculatoarelor personale, incluzand desktop-uri, portabile si servere, a crescut cu 50% in trimestrul al treilea, la 165 milioane de dolari, iar vanzarile au atins 193.541 de unitati, cu mai mult de o treime peste nivelul din intervalul similar din 2006, se arata intr-un studiu realizat de firma de cercetare IDC.
In perioada analizata vanzarile de notebook-uri au crescut cu 92%, iar segmentul desktop-urilor s-a majorat cu aproape 17,5%, ca numar de unitati livrate.
Vanzarile de servere x86 au crescut cu 21,3% fata de al treilea trimestru al anului 2006.
"Piata PC-urilor din Romania a continuat sa prospere si in al treilea trimestru al anului, urmand tendintele prevazute la inceputul anului. Cererea din segmentele consumatori si firme mici si mijlocii, preturile accesibile, configuratiile tot mai puternice, marketingul agresiv, impreuna cu un numar de proiecte din sectorul public si cel privat au creat din nou o sinergie care a permis o crestere puternica a vanzarilor", a declarat analistul IDC, Calin Mirea.Strainii isi mentin suprematia pe segmentul notebookAsamblatorii locali raman lideri ai pietei desktop, iar vendorii internationali isi mentin suprematia pe piata notebook, studiul IDC aratand ca aceasta situatie nu se va schimba curand.
"Piata ramane fierbinte, in timp ce jucatorii se pregatesc pentru un ultim trimestru si mai bun" , a adaugat Mirea.
Ponderea notebook-urilor in volumul total al vanzarilor a atins in al treilea trimestru 31,5%, cu sase puncte procentuale peste nivelul din primul trimestru. Valoric, PC-urile portabile au ocupat 40,2% din total, in crestere cu peste cinci puncte.
Vanzarile de desktop-uri au coborat cu circa sase puncte procentuale fata de intervalul ianuarie-martie, la 66,9%, ca numar de unitati. Din valoarea totala a pietei, sistemele de birou au avut o pondere de 53,9%, fata de 59,1% in primul trimestru.Romanii si-au imbunatatit pozitia pe piata PC-urilorCompaniile romanesti si-au imbunatatit pozitia pe piata PC-urilor, astfel, cea mai mare cota, in functie de volumul vanzarilor, a fost detinuta in intervalul iulie-septembrie de Flamingo Computers, cu 9,7%, urmata de K Tech, cu 9%. Al treilea competitor a fost Hewlett Packard, cu 8,7%. De remarcat aparitia intre primele cinci clasate a companiei Acer, cu o cota de 8,5%.
Valoric, HP a fost prima clasata, cu 12,3%, fiind urmata de Dell, cu 10,5%, si Fujitsu Siemens, cu 10%.
Aproape trei sferturi dintre PC-urile vandute in al treilea trimestru al anului au fost dotate cu procesoare Intel, iar 25,9% cu procesoare produse de Advanced Micro Devices. Ca valoare, Intel a avut o pondere de 78,2%, iar AMD de 21,8%.
Ponderea vanzarilor catre utilizatorii particulari si micii intreprinzatori a fost cea mai ridicata, atat ca volum, cat si ca valoare, de 53,3% si respectiv 45%. Firmele mici si mijlocii au achizitionat 37,7% din volum si au platit 42,2% din valoarea totala, iar marile companii au cumparat 4,6% din PC-urile vandute si au contribuit cu 7,2% la valoarea pietei.
Sectorul guvernamental a achizitionat 2,6% din volum, iar ca valoare ponderea este de 3,6%. Pentru sistemul educational, ponderea ca numar de unitati este de 1,2% si de 0,9% ca valoare.
Marile corporatii au cumparat 0,5% din volumul vanzarilor si au contribuit cu 1,2% la valoarea totala.
Pentru anul 2007, IDC prognoza in luna mai ca vanzarile de calculatoare personale vor creste cu peste 25% fata de anul anterior, la 800.000 de unitati, de la 635.300 de unitati. In primele noua luni ale anului, piata locala a PC-urilor a atins nivelul de 492 milioane dolari, iar volumul vanzarilor se apropie de 570.000 de unitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.