Producatorul de avioane Gripen vrea sa investeasca un miliard de euro in Romania daca Ministerul Apararii va cumpara de la ei avioane de lupta JAS 39 Gripen.

Suedezii de la Gripen au propus autoritatilor de la Bucuresti o oferta de offset de un miliard de euro daca Ministerul Apararii va cumpara avioane de lupta JAS 39 Gripen, informeaza un comunicat al companiei.

Statul roman intentioneaza sa achizitioneze 48 de avioane multirol, valoarea acestora depasind 3,5 miliarde de euro. „Oferta de offset a Gripen va avea o valoare care va acoperi cel putin 100% din valoarea contractului pentru achizitionarea avioanelor de lupta", a declarat Bjorn Magnusson, senior vicepresident Gripen International. Potrivit acestuia, oferta companiei pe care o reprezinta va ramine valabila indiferent de valoarea contractului si de numarul de avioane pe care le va achizitiona Ministerul Apararii din Romania. „In final, offsetul Gripen va crea peste 5.000 de locuri de munca in mod direct si inca pe atit in activitati colaterale. La acestea se va adauga mentinerea a peste 1.000 de locuri de munca in industria de aparare", se mai arata in comunicat.

In momentul de fata, potrivit ministrului Apararii, Teodor Melescanu, „lupta" pentru cistigarea contractului cu Ministerul Apararii se duce intre cinci companii. Este vorba de Gripen International, cu avionul JAS-39m, Alenia Aeronautica, cu Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin, cu F-16, Dassault- Rafale si Boeing, cu F-18.