Din perspectiva recentului vot, nu s-a schimbat mare lucru pe scena politica. Electoratul a pastrat aceeasi repartizare destul de echilibrata a partidelor, printr-un vot mozaicat.

Nici un partid nu ar putea sa faca singur Guvernul, daca alegerile parlamentare ar fi miine. Asta ne arata votul de duminica. Cu alte cuvinte, el spulbera total teoria anticipatelor, promovata de Traian Basescu si de PD. Formatiunea democrata face acum „ciocu’ mic" si incearca sa gaseasca alte variante prin care sa ajunga sa faca jocurile guvernamentale. Speranta de partid unic s-a spulberat, in primul rind prin incapacitatea de a mobiliza alegatorii. Probabil ca, pentru PD, procentele din sondaje au avut exact un efect invers decit cel scontat. Cu toate astea, PD este primul partid care invinge PSD. In ’96 a fost nevoie de o mare coalitie pentru a trimite PDSR in opozitie, iar in 2004 PSD a obtinut mai mult decit Alianta D.A. Una peste alta, in prima confruntare corp la corp, PD a invins PSD, dar pare mai degraba un semnal si un efort de vointa decit consolidarea unei pozitii pe termen lung. Diferenta dintre cele doua partide este destul de mica, ceea ce ar face neclar rezultatul noului scrutin.

Pina una, alta, partidele sint obligate sa se intoarca la gestionarea unei situatii de care ar fi dorit sa scape. Electoratul le-a obligat sa mai stea impreuna ceva timp si sa gaseasca solutii optime de convietuire. Asa se face ca liberalii au trimis, din nou, un semnal catre PSD, in speranta ca-si vor putea recapata o sustinere parlamentara onorabila. PSD e gata, gata sa accepte oferta, cu toate ca sint multe voci care spun ca ar fi o miscare gresita. In functie de unghiul de abordare, intrarea PSD la guvernare poate fi comentata in ambele sensuri. Este buna, si aici nu vorbim decit de perspectiva de partid, pentru ca ar lamuri lucrurile in plan intern. S-ar vedea cine este dispus sa rezoneze cu un partid de dreapta si cine nu. Asta ar arata clar cine accepta pe termen lung o linie mai flexibila si cine nu. Posibil ca, in final, o asemenea miscare va duce la anihilarea totala a aripii iliesciene. De cealalta parte, intrarea la guvernare a PSD este gresita pentru ca si asa partidul a pierdut niste voturi in favoarea PNL. O asociere cu guvernarea ar putea eroda PSD, care ar trage ponoasele exact in campania de parlamentare. In treacat fie spus, alegerile pentru Parlamentul Romaniei vor fi clar impinse pina in martie 2009, la limita legii, pentru ca pesedistii sa se infrupte cit mai mult din avantajele puterii.

Democratii abia asteapta ca PSD sa se alature PNL. Pentru ei raminerea in opozitie este calea spre procentul majoritar pe care si-l doresc. Practic, ei nu vor mai imparti beneficiile opozitiei cu nimeni. Nici alaturarea cu PRM in momentele de vot din Parlament nu i-ar afecta, cita vreme vor putea replica linistiti ca PRM nu conteaza in electorat.

In plus, vor putea critica in voie actiunile UDMR, care probabil vor fi extrem de agresive in directia autonomiei, in acest scurt mandat europarlamentar.

Dupa cum s-au conturat lucrurile, principalul razboi va fi intre PD si PSD in restul de mandat care a mai ramas. Cu PNL, lucrurile s-au lamurit, din perspectiva democrata, pentru ca acestia au aratat clar ca au un procent dublu fata de anul 2004, cind au candidat impreuna pe listele Aliantei. Intr-un fel specific, PD vrea sa-si arate muschii catre toate formatiunile, pentru a reusi in cele din urma sa-si indeplineasca visul totalitar.