Pun ramasag pe faptul ca, in loc sa-si faca un proces de constiinta pentru faptele sale neconstitutinale, Basescu va emite iar vreo judecata trasnita de valoare, prin care va cauta si sigur va gasi vinovati prin alta parte.


Dupa raz
Pun ramasag pe faptul ca, in loc sa-si faca un proces de constiinta pentru faptele sale neconstitutinale, Basescu va emite iar vreo judecata trasnita de valoare, prin care va cauta si sigur va gasi vinovati prin alta parte.


Dupa razboi, dupa criza, dupa furtuna, dupa numaratoare, dupa... in general, multi viteji se arata, multe capete se ivesc, multi suspina, multi vorbesc. Este si cazul nostru, al celor care nu am trecut nici prin furtuna, nici prin stare de asediu, ci doar prin alegeri, dar care ar putea fi cat ambele calamitati la un loc.


Ce ne-au lasat aceste alegeri? Cu ce ne-am ales ori ce am castigat? Partide mari care si-au vazut adevarata "forta" in fata poporului. Un Partid Democrat care se gandea ca va putea face singur guvernul, dar care abia se invarte pe la 30 de procente. Un PSD in depresie, ca a ajuns pe locul doi, in galeria partidelor, pentru ca nu il au pe Basescu, cel care face campanie partizana, din jiltul de presedinte al tuturor romanilor.


Liberalii au petrecut patru ore de euforie, cand au aflat, la exit-poll ca se invart pe la 15-16%. De fapt, s-a lipit de ei, ca marca de scrisoarea a 20-a a lui Bogdan Olteanu catre Basescu, cifra cu ghinion pentru multi 13%. Despre partidele carora li se zicea ca sunt de 1% au facut aproape 3 nu mai spune nimeni nici pas, pentru sa sunt asteptate alegerile locale, unde spera sa se revanseze. Ori vreun candidat-surpriza la Palatul Cotroceni, care sa-i propulseze in galaxia campinilor.


Traim sub imperiul grandomaniei. Si va si explic de ce. Presedintele tarii a turbat si s-a autointitulat boicotat de catre televiziuni, toata campania, cand, de fapt, nu s-a dus decat acolo unde nu a dorit. In rest, a facut turul de onoare pe la toate studiourile, de nisa, nationale ori muzicale. Spera, din tot sufletul sau, ca referendumul pentru votul uninominal in doua tururi de scrutin, propus de PSD si imbratisat de el, sa il legitimize iar si iar, ca primul politician al tarii. Ceea ce si este, prin functia pe care o ocupa, chiar daca a castigat alegerile la o diferenta mica fata de Adrian Nastase.


Si totusi, Traian Basescu simte nevoia legitimarii zilnice, a confirmarii faptului sa este cunoscut, apeciat, adulat, urmarit, votat, acum si in 2009 si, daca s-ar putea, si in 2014. Ce rau i-o fi parut acum lui Basescu pentru faptul ca nu a facut o magie, ceva, o modificare de Constitutie, prin care sa poata ramane la Cotroceni pana cand reumatismul batranetilor il va fi indepartat.


Grandomania presedintelui a primit o grea lovitura. De aceea este si stacojiu de manie pe democrati. Cei mai multi dintre ei nu au miscat un deget la aceste alegeri, asteptand ca presedintele "sunt tot", "fac tot" sa le creasca procentajul. PLD-ul s-a miscat mai cu talent, vorba reclamei. S-a zbatut in teritoriu si a furat cate putin de la toata lumea: si de pe la PD, si de la PNL si chiar de la PSD. Dar astfel de procentaje subtilizate nu au cum sa se mentina, pe viitor, pentru ca ele fac parte dintr-o conjunctura. Notorietatea candidatului nr. 1 pe lista, Theodor Stolojan, i-a facut pe multi sa voteze cu PLD, dar asta nu inseamna ca au facut-o analizand doctrina.


Si pentru ca vorbeam despre grandomania ranita a sefului statului, ea nu va putea fi reparata, ca si onoarea, decat printr-o judecata ori un proces. Pun ramasag pe faptul ca, in loc sa-si faca un proces de constiinta pentru faptele sale neconstitutonale, Basescu va emite iar vreo judecata trasnita de valoare, prin care va cauta si sigur va gasi vinovati prin alta parte.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.