Filtrele pentru clasamentul categoriei ,,Politicieni" au fost in fiecare an foarte dure pentru competitori. De fiecare data insa, in ierarhia finala s-au strecurat personaje care aveau probleme cu aceste filtre.C. V. Tudor se impaca greu cu „sita"
de la „Zece pentru Romania" Sa fie cinstit si sa nu fie corupt! Sa faca ceea ce promite! Si sa puna interesele oamenilor inaintea intereselor proprii! Acestea au fost cele trei criterii decisive pentru clasamentul final al categoriei „Politicieni" la editia inaugurala a proiectului „Zece pentru Romania". „Desi exista politicieni care sint perceputi favorabil in raport cu criteriile cu continut etic, ponderea acestor norme de evaluare indica, din perspectiva perceptiei publice, un deficit de performanta al clasei politice in ansamblu", considera realizatorii primei editii de la „Zece pentru Romania". Toate cele trei criterii de baza din 2005 au un continut etic ridicat. In ciuda acestui fapt, in ierarhia finala s-au strecurat personaje politice precum Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Corneliu Vadim Tudor, fiecare dintre ele greu compatibile cu cele trei criterii.

La editia urmatoare, sita decisiva care a cernut clasamentul final a avut aceeasi compozitie. „Comparind cercetarea din acest an cu cea de anul trecut, putem spune ca stabilitatea clasei noastre politice pare sa fie in concordanta cu dorinta publicului larg", considera realizatorii proiectului.

In 2006 aveam, asadar, din nou o „sita" etica si, iarasi, in clasamentul primilor zece, nume care se afla, cel putin la nivelul perceptiei publice, in contradictie cu aceste principii: George Becali, Corneliu Vadim Tudor, Ion Iliescu, Mona Musca (aflata in 2006 in mijlocul unui scandal de proportii care o va spulbera in cele din urma pe fruntasa liberala), Adrian Nastase.

Pentru acest an, trioul de criterii decisive prin care vor fi judecati politicienii sufera o usoara modificare. „Sa fie bine pregatit si competent!" este new-entry, alaturi de „Sa fie cinstit si sa nu fie corupt" si de „cunoaste si apara interesele populatiei".

Ca si in 2005 si in 2006, intre primii zece sint citeva personaje care se impaca greu cu „sita" care ii va cerne. Printre ei: George Becali, Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Nastase. Mai multe despre criteriile acestei editii, dar si despre liga I a politicienilor, duminica, cu incepere de la ora 15.30, la Realitatea TV.