Potrivit unui sondaj al Institutului National de Statistica (INS), managerii intreprinderilor comerciale estimeaza, pentru perioada noiembrie 2007- ianuarie 2008, o crestere a preturilor in industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul
Potrivit unui sondaj al Institutului National de Statistica (INS), managerii intreprinderilor comerciale estimeaza, pentru perioada noiembrie 2007- ianuarie 2008, o crestere a preturilor in industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii.
INS precizeaza ca volumul productiei din industria prelucratoare isi va mentine trendul pozitiv in perioada noiembrie 2007- ianuarie 2008, soldul conjunctural +9%, iar in intreprinderile care au 500 de salariati si peste, soldul conjunctural +15%.
In timp ce numarul de salariati va avea o tendinta de scadere, soldul conjunctural fiind de -8%, iar in privinta preturilor, acestea vor inregistra o crestere, soldul conjunctural fiind +30%.
In constructii, managerii estimeaza, pentru perioada mentionata, o tendinta de scadere a volumului productiei (sold conjunctural -12%) si a numarului de salariati, soldul conjunctural pe total activitate de -7%, in schimb pretul lucrarilor creste (sold conjunctural +28%).
In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, mentinerea unei tendinte pozitive a situatiei economice (sold conjunctural +41%). Aceasta tendinta este sustinuta de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +39%), cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor (sold conjunctural +30%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a numarului de salariati (+11% sold conjunctural) si a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +42%).
In sectorul de servicii se estimeaza pentru perioada urmatoare o crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +9%) si preturilor de vanzare (sold conjunctural +27%).
INS informeaza ca anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.676 agenti economici), constructiilor (1.254), comertului cu amanuntul (2.197) si serviciilor (2.009). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.