China ar putea evolua in directia recomandata de Uniunea Europeana (UE), de apreciere a yuanului, a anuntat ieri presedintele bancii centrale europene (BCE), Jean-Claude Trichet, relateaza Reuters, citat de NewsIn. "Ni s-a spus ca aceasta masura va f
China ar putea evolua in directia recomandata de Uniunea Europeana (UE), de apreciere a yuanului, a anuntat ieri presedintele bancii centrale europene (BCE), Jean-Claude Trichet, relateaza Reuters, citat de NewsIn. "Ni s-a spus ca aceasta masura va fi examinata", a declarat Trichet in cadrul unei conferinte de presa. Autoritatile europene sunt ingrijorate de deprecierea constanta a yuanului in fata euro, care accentueaza dezechilibrele la nivel mondial si sustin introducerea politicii protectioniste in UE. Astfel, se vor pune bazele unui grup de examinare a problemelor valutare de catre BCE si Banca Centrala a Chinei, probleme ce au dat nastere la neintelegeri intre China si Uniunea Europeana. "Trebuie sa corectam acest evident dezechilibru", a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, in cadrul unei conferinte de presa.
Oficialii europeni au purtat discutii cu guvernatorul Bancii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, si cu primul-ministru, Wen Jiabao, pentru a-si face cunoscuta opinia ca moneda chineza trebuie sa se aprecieze mult mai rapid. Trichet a afirmat ca Uniunea Europeana sustine strategia Beijingului de a folosi consumul intern pentru accelerarea cresterii economice. "Consideram ca o parte a orientarii generale ar fi accelerarea aprecierii monedei chineze, in special in fata euro", a mai spus Trichet, adaugand ca "acest lucru ar fi benefic atat pentru China, cat si pentru prosperitatea mondiala". Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, considera, de asemenea, ca autoritatile de la Beijing trebuie sa faca yuanul mai flexibil. "China s-a angajat sa analizeze aceste divergente ale cursului valutar", a adaugat Almunia. UE estimeaza ca deficitul comercial cu China se va adanci in acest an pana aproape de 30%, la 170 mld. euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.