"O catedrala ca sufletul neamului romanesc"Dupa zece ani de negocieri si schimbarea a trei amplasamente, Catedrala Patriarhala si-a gasit, in sfarsit, locul, pe Dealul Arsenalului, intre Parlament si Ministerul Apararii Nationale. Catedrala Man

"O catedrala ca sufletul neamului romanesc"Dupa zece ani de negocieri si schimbarea a trei amplasamente, Catedrala Patriarhala si-a gasit, in sfarsit, locul, pe Dealul Arsenalului, intre Parlament si Ministerul Apararii Nationale. Catedrala Mantuirii Neamului va avea doua hramuri: Sfantul Apostol Andrei si Inaltarea Domnului si se va zidi incepand cu primavara anului 2008.


Daca vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a trecut la cele vesnice fara sa-si fi vazut visul cu ochii, in schimb, urmasul sau, Prea Fericitul Parinte Daniel este cel mai aproape de a vedea inaltata Catedrala Mantuirii Neamului. Pentru ca ieri, Prea Fericirea Sa a sfintit piatra de temelie si locul pe care se va inalta catedrala, in spatele cladirii Parlamentului, mai precis intre aceasta si Minis-terul Apararii. "Dorim ca aceasta catedrala sa fie un simbol al sufletului romanesc aflat in sarbatoare si bucurie", a spus Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei.


DIN LOC IN LOC. Amplasamentul din Calea 13 Septembrie s-a hotarat la inceputul lui 2006, cand Parlamentul a votat o lege pentru aprobarea constructiei catedralei in Dealul Arsenalului. Cele 11 hectare de teren destinate proiectului au trecut in proprietatea Patriarhiei Romane, in prezent fiind cereri de retrocedare doar pentru aproximativ 4.500 de metri patrati, dupa cum a spus ieri PF Daniel, dar exista solutionare pentru aceasta. Punerea pietrei de temelie, de ieri, a viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului, ce va avea hramurile Sfantul Apostol Andrei si Inaltarea Domnului, are loc dupa aproape noua ani de cand, la 5 februarie 1999, Patriarhul Teoctist a sfintit locul din Piata Unirii. Apoi, o scurta vreme, s-a crezut ca amplasamentul catedralei va fi in Parcul Carol, dar protestele societatii civile au dus la cautarea altuia. Astfel Dealul Arsenalului, care a fost vaduvit de sase altare in perioada comunismului, fie prin daramare, fie prin translare pentru a face loc Casei Poporului, acum va sustine biserica reprezentativa a neamului.


SAPTE ANI. Cladirea va fi una impresionanta, se doreste a fi mai inalta decat cea a Parlamentului, va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, iar in curtea imensa care o va inconjura se vor mai ridica niste constructii ad-ministrative. Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel spera sa fie inceputa construirea in primavara si sa nu dureze mai mult de sapte ani. Va costa in jur de 400 de milioane de euro. Arhitect va fi cineva care a mai proiectat biserici, nu va exista un concurs de pe urma caruia sa se obtina bani, pentru ca in lucrarea bisericii este nevoie de daruire si jertfelnicie, a spus Prea Fericitul Parinte. Ideea construirii unei Catedrale a Mantuirii Neamului a fost lansata prima data dupa cucerirea independentei tarii, in 1878, iar apoi, cu mai multa claritate, de primul patriarh Miron Cristea, in 1925. In vremea comunismului, sub patriarhatele lui Justinian si Justin nu s-a putut implini acest deziderat, iar dupa decembrie 1989, Patriarhul Teoctist este cel care a reinviat aceasta idee. Sa speram ca lucrarea va fi dusa la bun sfarsit sub pastorirea PF Daniel.


Loc binecuvantat, spun oameniiLa eveniment au participat premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Petre Roman si fostul Presedinte Emil Constantinescu, multi preoti si cateva sute de credinciosi. Alaturi de Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel a participat la slujba si IPS Vladimir, mitropolitul Republicii Moldova, care apartine de Patriarhia Rusa, semn al fratietatii dintre cele doua biserici surori. Credinciosii erau vizibil impresionati de prezenta Patriarhului, unii alergand sa ia binecuvantarea sa chiar de doua ori. Am intalnit persoane venite din Ploiesti si din alte localitati. Oamenii vad in noul amplasament al catedralei "voia Domnului", "un loc minunat, chiar daca se ajunge un pic cam greu la el". In orice caz, cei mai multi credinciosi considera construirea acestei catedrale o reparatie morala fata de daramarea bisericilor in regimul comunist.


a€¢ Dovezi scrise: Geto-dacii l-au auzit vorbind pe Apostolul Andrei


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.