Mai multe constructii, aflate in diverse stadii de executie, au rasarit pe spatiul verde din curtea unitatii medicale. Ambulanta face slalom printre proprietati private pentru a ajunge cu pacientul.

Terenul apartinea unitatii medicale, insa, printr-o hotarire de consiliu local, a trecut in proprietatea privata a Primariei Municipiului Mangalia, asa cum ne-a spus Zanfir Iorgus, primarul localitatii Mangalia. Spitalul a ramas doar cu terenul situat sub constructii si cu citeva petice de iarba din jurul constructiilor.

Zanfir Iorgus explica schimbarea destinatiei terenurilor printr-o singura expresie: „urbanizare", care a inceput cu trecerea terenului in proprietatea primariei si a continuat cu retrocedarea parcelelor fostilor proprietari, lot pe lot, si cu licitatia deschisa pentru adjudecarea a ceea ce a mai ramas. Desi initial, spune primarul, a refuzat sa retrocedeze in natura terenurile fostilor proprietari, el a fost obligat de catre instanta de judecata sa renunte la spatiul verde din curtea spitalului. Apoi, ce a ramas liber s-a scos la licitatie. Printre fericitii cistigatori ai unei parcele din curtea spitalului se numara si un consilier local - Marian Boroiu.

Urbanizarea din zona spitalului vine in contradictie cu Ordinul nr. 914/ 2006 pentru aprobarea normelor privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare, fiecare pacient trebuind sa beneficieze de minimum 20 de metri patrati de spatiu verde. „Copacii care au fost in incinta spitalului erau plopi si oricum i-am fi scos", spune primarul.

Cind s-au terminat terenurile de impartit, a venit rindul cladirilor vechi. Una dintre ele, o fosta locuinta de serviciu a angajatilor unitatii medicale din Mangalia, a avut aceeasi soarta. „A fost estimata la trei miliarde si ceva, peste 200 de euro metrul patrat. Nu putin, iar prima rata este de 500 de milioane lei vechi. Daca nu reusesc sa plateasca prima rata, care e foarte mare, vila se scoate din nou la licitatie", a declarat primarul. Zanfir Iorgus pune sub semnul intrebarii modul in care s-a organizat licitatia pe timpul cit el era in concediu de odihna: „Eu, daca eram, opream licitatia, pe motiv ca se faceau presiuni si aranjamente intre ei", ne-a marturisit edilul.