Mai multe publicatii italiene au criticat, ieri, declaratiile facute la Madrid de presedintele Traian Basescu, care a laudat autoritatile spaniole pentru ca nu au introdus masuri restrictive impotriva imigrantilor romani, asa cum a procedat Italia.
Mai multe publicatii italiene au criticat, ieri, declaratiile facute la Madrid de presedintele Traian Basescu, care a laudat autoritatile spaniole pentru ca nu au introdus masuri restrictive impotriva imigrantilor romani, asa cum a procedat Italia. Basescu a declarat inaintea intalnirii cu premieul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero:
„Multumesc lui Dumnezeu ca nu voi nu ati devenit Italia“. Dupa aceea, seful statului roman a adaugat ca masurile de siguranta publica adoptate de Roma nu pot „gasi rezonanta“ la Bucuresti. „La 20 de zile dupa moartea Giovannei Reggiani, dupa reactia publica a primarului Walter Veltroni si dupa adoptarea decretului privind siguranta publica, Basescu redeschide polemica. Intr-o interventie la Foro Nuova Economia, inainte de intalnirea cu premierul spaniol Jose Zapatero, liderul roman a laudat politicile adoptate de Spania“, comenteaza La Stampa. „Presedintele Romaniei ataca Italia“, titreaza la randul sau, site-ul Tgcom.

Munca la negru, o bomba cu ceas
Campania antiromaneasc a din Italia a ridicat un semn de intrebare in privinta pozitiei pe care o va adopta Spania fata de romani, care reprezinta cea mai mare comunitate de imigranti. Exista riscul ca premierul socialist spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, sa calce pe urmele cabinetului italian care a adoptat decretul privind expulzarea cetatenilor comunitari considerati un pericol social. Zapatero se afla in campanie electorala pentru obtinerea unui al doilea mandat de premier, dupa alegerile legislative din martie 2008. El a avut saptamana trecuta o intalnire cu primarul Romei, Walter Veltroni, care s-a aflat in spatele mediatizarii denaturate a cazului Romulus Mailat. „Sa nu uitam ca nu ai niciodata o garantie. Daca un personaj politic decide sa foloseasca o astfel de intamplare, se intampla si punct“, ne-a declarat Daniel Tecu, presedintele organizatiei romanesti ADERE. Totusi, in opinia acestuia, este greu ca autoritatile spaniole sa ia o astfel de decizie, dupa un incident precum cel din Peninsula (cazul Mailat, n.r.). Cel putin acestea sunt semnalele desprinse din discutiile pe care le-a avut cu oficialii de la Madrid, dupa izbucnirea scandalului din Italia. Presedintele Basescu a declarat in timpul vizitei din Spania, incheiata ieri, ca romanii nu sunt tratati ca europeni. Acesta a mai spus ca nu vrea ca situatia din Italia sa se repete si in Spania, intr-un interviu acordat cotidianului El Pais. Totodata, a atras atentia ca muncitorii romani care nu au acte sunt o bomba cu ceas.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.