Numai 100.000 de locuitori ai capitalei pot achizitiona o locuinta la un pret cuprins intre 130.000-325.000 de euro, prin credit, daca bancile ar aplica un grad de indatorare de 35%, potrivit datelor oferite de reprezentantii UniCredit Ţiriac Bank.<
Numai 100.000 de locuitori ai capitalei pot achizitiona o locuinta la un pret cuprins intre 130.000-325.000 de euro, prin credit, daca bancile ar aplica un grad de indatorare de 35%, potrivit datelor oferite de reprezentantii UniCredit Ţiriac Bank.
"Daca luam in calcul conditii de creditare mai relaxate, aprobate de Banca Nationala a Romaniei pentru majoritatea bancilor, si care prevad un grad de indatorare de pana la 70%, atunci numarul persoanelor din Bucuresti care si-ar permite sa cumpere prin credit o casa cu un pret de 130.000-325.000 de euro ar creste cu 30%", a declarat Antonela Marchievici, head of real-estate department in cadrul UniCredit Ţiriac Bank.
Potrivit studiului realizat de UniCredit, avand la baza o analiza a PricewaterhouseCoopers privind evolutia salariilor in Bucuresti in ultimul an, remuneratia lunara necesara pentru achizitia prin credit a unui apartament de 100.000 de euro se ridica la 1.000-1.500 de euro.
Pentru locuintele cu un pret de 170.000 de euro, salariul necesar pentru achizitie este estimat la 2.000-2.500 de euro, in timp ce in cazul unui pret de peste 325.000 de euro, solicitantul va trebui sa dispuna de un venit lunar de cel putin 5.000 de euro.
Potrivit datelor disponibile pe piata, majoritatea locuintelor in ansamblurile rezidentiale noi au preturi care pornesc de la 100.000 de euro, in conditiile in care pretul pe metru patrat construit este in jur de 1.500 de euro.In urmatorii patru ani vor fi finalizate 27.000 de locuinte in CapitalaPotrivit datelor furnizate de UniCredit pana in 2011, in Bucuresti vor fi finalizate aproximativ 27.000 de unitati locative reprezentand o crestere anuala de 40 de procente fata de nivelul livrarilor de anul trecut. "In prezent sunt in curs de realizare in Bucuresti 66 de proiecte rezidentiale, care au sanse foarte mari sa fie realizate. In aceste conditii, estimam ca vor fi livrate 6.700 de unitati pe an, in urmatorii patru ani, adica circa 27.000 de locuinte", a mai spus Antonela Marchievici. Reprezentanta UniCredit Ţiriac a precizat ca numarul locuintelor livrate anual in Romania este inca sub nivelul din Europa. Potrivit UniCredit, in anul 2006, datele statistice arata livrarea a 4.700 de locuinte noi in Bucuresti.
"Din acest punct de vedere, Romania este pe ultimul loc in Europa, cu doua locuinte la mia de locuitori livrate anual. Numarul locuintelor livrate anual este limitat de capacitatea firmelor de constructii de a finaliza proiectele imobiliare (...) Credem ca din acest motiv vom vedea in curand si primele falimente pe piata rezidentiala", a precizat Marchievici.Criza creditelor din SUA si Europa va avansa costul finantarilor imobiliare din RomaniaCostul finantarilor imobiliare din Romania va creste in perioada urmatoare, ca urmare a crizei financiare internationale, deoarece bancile locale se refinanteaza de pe pietele externe.
"Romania este protejata de criza de pe pietele internationale pentru ca fundamentele de crestere economica sunt sanatoase. Singurele care vor fi afectate de aceasta criza vor fi bancile, pentru ca a crescut costul de refinantare de pe pietele externe. Majoritatea bancilor din Romania se refinanteaza din Europa platind costuri mai mari, care se vor rasfrange asupra costului platit de dezvoltatori si de persoanele fizice", a adaugat Marchievici. Ea a precizat ca majorarea costului finantarii proiectelor imobiliare se va resimti in urmatorii 3-5 ani in pretul locuintelor. "Pretul locuintelor va continua sa creasca in aceste conditii. La cresterea pretului vor contribui atat majorarea costului de finantare, cat si avansul pretului terenurilor, al constructiilor si cu forta de munca", a precizat Marchievici. In opinia sa, majorarea costului de finantare va afecta negativ piata imobiliara, alaturi de alti factori precum capacitatea redusa a firmelor de constructii de a realiza toate proiectele imobiliare anuntate pe piata, infrastructura slab dezvoltata, dar si cresterea pretului terenului care, de la un anumit nivel, face o investitie neprofitabila. De asemenea, in opinia reprezentantului UniCredit Ţiriac Bank, introducerea incepand cu luna ianuarie a taxei pe valoarea adaugata pe achizitia de terenuri va afecta in mod negativ piata dezvoltarilor imobiliare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.