Revista Capital a prezentat, ieri, editia 2007 a "Top 300 cei mai bogati romani", care aduce schimbari spectaculoase in ierarhia celor mai bogati romani. Fata de anul trecut, topul include cu sapte miliardari mai mult, iar aproximativ o treime dintre
Revista Capital a prezentat, ieri, editia 2007 a "Top 300 cei mai bogati romani", care aduce schimbari spectaculoase in ierarhia celor mai bogati romani. Fata de anul trecut, topul include cu sapte miliardari mai mult, iar aproximativ o treime dintre cei prezenti in clasament se incadreaza in categoria de varsta sub 50 de ani. Averile insumate ale celor 300 se situeaza in jurul valorii de 33,5 miliarde de dolari, cu 50% mai mult decat anul trecut, si reprezinta 27% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.
Patriciu preia conducerea
Dinu Patriciu a urcat pe prima pozitie in "Top 300" cu o avere de 3,1-3,3 miliarde dolari, fiind urmat de Gigi Becali (2,8-3 miliarde dolari) si Ion Tiriac, cu o avere estimata la 2,2-2,4 miliarde dolari. Patriciu ocupase in editia anterioara a topului locul al optulea, cu o avere cuprinsa intre 550 si 600 milioane dolari, Becali era pe locul al treilea, cu 900-950 milioane dolari, in timp ce Tiriac se plasa pe pozitia a doua, cu 1,2-1,5 miliarde dolari. Locul al patrulea este ocupat de Sorin Ovidiu Vantu (2,1-2,3 miliarde dolari), care si-a pastrat pozitia din 2006. Pe locul al cincilea se situeaza fratii Micula (1,9-2,1 miliarde dolari), care au urcat astfel o pozitie. Locul 6, in coborare cu o treapta, revine familiei Paunescu, cu 1,6-1,8 miliarde dolari, valoare dubla fata de anul trecut. Una din cele mai spectaculoase schimbari il vizeaza pe Iosif Constantin Dragan, prima pozitie in topul 2006, care a coborat pe locul 7, cu 1,5-1,6 miliarde dolari. Pe locul 8 in acest an s-a plasat Ioan Niculae, cu o avere estimata la 1,4-1,6 miliarde dolari, el fiind urmat de Zoltan Teszari, cu 1,2 miliarde dolari. Pe locul 10 in top, in coborare cu o pozitie fata de editia trecuta, figureaza familia Voiculescu, cu o avere estimata la 0,9-1 miliard dolari. Primii zece clasati detin averi care totalizeaza 18 miliarde de dolari, valoare ce depaseste suma cumulata pentru ceilalti 290 prezenti in top.
Domeniul care a determinat cresteri spectaculoase ale averilor a fost, ca si anul trecut, cel imobiliar, in acest moment in top existand 160 de persoane care reprezinta acest segment al afacerilor. "Piata de capital incepe sa aiba tot mai multi adepti, in acest moment 14 persoane din top activand acest domeniu", a afirmat redactorul-sef al revistei "Capital", Iulian Bortos
Capitala, raiul milionarilor
Privit pe regiuni, "Top 300" poate oferi o imagine elocventa a circuitului banilor in Romania si distributiei milionarilor in teritoriu. Bucurestiul ocupa evident primul loc, averile cumulate ale celor 121 de personalitati care reprezinta Capitala in top, fiind evaluate la 20,3 - 23,2 miliarde de dolari. Pe locul doi se situeaza Transilvania, cu 61 de milionari a caror avere cumulata se ridica la 3,7 - 3,8 miliarde de dolari, urmata de Crisana, care, desi cu numai opt prezente in top, cumuleaza 3,3 - 3,5 miliarde de dolari si de Banat, unde averile celor 15 prezenti in clasament reunesc 1,6 - 1,7 miliarde de dolari. Pe locul imediat urmator este Dobrogea (24 de persoane, cu averi care totalizeaza 1,3 - 1,5 miliarde de dolari), Moldova (12 oameni de afaceri cu 1,2 - 1,4 miliarde de dolari) si Muntenia (24 de milionari, 943 - 980 milioane de dolari). Oltenia are 13 milionari in dolari, ale caror averi cumulate se ridica la 572 - 669 milioane de dolari, Maramuresul vine cu cinci milionari si 277 - 286 milioane de dolari, in timp ce Bucovina ocupa ultimul loc in top, cu o singura prezenta si o avere estimata la 21 - 23 milioane de dolari.
Pragul de 12 milioane de euro
Averea cu care s-a intrat anul acesta in top a fost de 12-13 milioane de dolari, in crestere fata de anul trecut, cand nivelul minim a fost de 10 milioane de dolari.
Majoritatea celor prezenti in top au inregistrat cresteri ale averilor, iar in unele cazuri acestea au ramas constante, cu o singura exceptie, Dragos Anastasiu, proprietarul Touring Eurolines, a carui avere a scazut de la 22-24 milioane de dolari la 21 de milioane de dolari.
Cele mai importante iesiri din top sunt ale lui Ioan Mihaila, care in editia trecuta a topului avea o avere estimata la 40 de milioane de dolari, Gabriel Mardarasevici (12 milioane de dolari), suma cu care au iesit din top si Viorel Moldovan, Mihai Rotaru si Bogdan Enoiu. Averile au fost calculate pornind de la datele de bilant pentru 2006 ale firmelor controlate, insa autorii topului au tinut cont si de evolutia afacerilor in acest an, precum si de tranzactiile incheiate. La realizarea topului s-a apelat la metodologia sumara utilizata de firmele de specialitate in evaluarea companiilor. De asemenea, pentru unele business-uri, a fost luata in calcul si valoarea activelor aflate in patrimoniu. Datoriile scadente au fost contabilizate, insa obligatiile curente sau cele reesalonate nu au fost scazute din valoarea afacerii. Piata imobiliara a fost motorul cresterii majoritatii averilor. "Top 300 cei mai bogati romani" completeaza lista celorlalte clasamente de notorietate, din colectia "Top Capital": "Top 100 femei de succes", "Top 100 cele mai bune companii pentru care sa lucrezi" si "Francize de top din Romania", lansat in acest an.
Primii intre miliardarii romani
1. Dinu Patriciu 3,1-3,3 mld. dolari
2. George Becali 2,8-3 mld. dolari
3. Ion Tiriac 2,2-2,4 mld. dolari
4. Sorin Ovidiu Vantu 2,1-2,3 mld. dolari
5. Fratii Micula 1,9-2,1 mld. dolari
6. Familia Paunescu 1,6-1,8 mld. dolari
7. Iosif Constantin Dragan 1,5-1,6 mld. dolari
8. Zoltan Teszari 1,2 mld. dolari
9. Ioan Niculae 1,4-1,6 mld. dolari
10. Camelia si Corina Voiculescu 0,9-1 mld. dolari
Noul val
Cea mai spectaculoasa intrare in top este cea a lui Gabriel Comanescu (foto). Omul de afaceri din Constanta are o avere estimata la 600 - 700 de milioane de dolari, si a intrat in top direct pe locul 14.
Urmatorul nou intrat, ca valoare a averii, este Nicolae Petrov (180 - 200 de milioane de dolari). Pe locul trei se afla Iustin Paraschiv din Mizil (25 de ani), cu afaceri in industria carnii si cu o avere estimata la 56 de milioane de dolari. Locul urmator este ocupat de Virgil Calina (50 - 55 de milioane de dolari), la egalitate cu Lucian Lazia, urmati de Constantin Fratila (48 - 50 de milioane de dolari), Vasile Costea si Grigore Comanescu, fiecare cu cate 35 - 40 de milioane de dolari. O alta aparitie noua este cea a familiei Dunca din Timisoara, cu o avere estimata la 30 de milioane de dolari, suma similara cu a noilor intrati Mircea Vescan si Nelu Iordache. Cu 18-20 de milioane de dolari au intrat in top si Mircea Bulboaca (Sibiu) si Gheorghe Iaciu (Bucuresti), in timp ce averea lui Iosif Pop este estimata la 15 - 20 de milioane de dolari.
Hagi, cel mai bogat sportiv
Fostul antrenor al echipei Steaua, Gheorghe Hagi, se afla pe primul loc in clasamentul celor mai bogati sportivi si tehnicieni romani in Top 300, cu o avere estimata la 45-47 milioane de dolari.
Cea mai mare investitie a lui Hagi este hotelul Iaki, de cinci stele, din statiunea Mamaia, care ii aduce un profit anual de 1,5 milioane de euro. In acest top, Hagi este urmat de fostul capitan al echipei nationale de fotbal a Romaniei, Gheorghe Popescu, cu o avere estimata la 41-42 milioane de dolari. Popescu s-a specializat pe investitiile in domeniul imobiliar.
Pe locul al treilea se afla fostul selectioner Anghel Iordanescu, cu o avere de 18 milioane de dolari, stransa in cea mai mare parte din activitatea ca antrenor la mai multe echipe din Emiratele Arabe. Urmatoarele pozitii in aceasta ierarhie sunt ocupate de fostii fotbalisti Adrian Ilie si Dan Petrescu, antrenorul Mircea Lucescu si jucatorul Adrian Mutu.
Bill Gates conduce "Top 50" mondial
"Capital" a publicat alaturi de propriul "Top 300" si topul celor mai bogati 50 de oameni din lume, clasament intocmit de prestigioasa revista Forbes. Acesta cuprinde un numar-record de 946 miliardari, averile insumate ale persoanelor cuprinse in clasament depasind 3,5 trilioane de dolari, cu 900 miliarde dolari mai mult decat in 2006. Locul intai este ocupat de William Gates III cu 56 miliarde de dolari, avere provenita din software (Microsoft), urmat de Waren Buffet (52 miliarde dolari) ce activeaza in domeniul investitiilor, prin intermediul Berkshire Hathaway. Pe locul trei, cu 49 miliarde dolari castigati din telecomunicatii, este mexicanul Carlos Slim Helu. Ingvar Kamprad si familia, cu afaceri in mobila (IKEA), se afla pe locul patru cu 33 miliarde de dolari, urmat de indianul Lakshmi Mittal (32 miliarde de dolari). Pozitia a sasea este ocupata de americanul Sheldon Adelson cu bani proveniti din jocuri de noroc si turism (26,5 miliarde dolari), iar Bernard Arnault cu 26 miliarde dolari din produse de lux (LVMH) ocupa urmatoarea pozitie. Pe urmatoarele trei locuri sunt: Amancio Ortega (24 miliarde dolari), Li Ka-shing (23 miliarde dolari) si nou-intratul David Thompson si familia cu 22 miliarde de dolari. (F.B.)
Miliardarii rusi zdrobesc concurenta
Topul celor mai bogati est-europeni este dominat categoric de rusi, Oleg Deripaska, regele aluminiului, fiind vedeta topului cu o avere de 30 miliarde de dolari. Pe locul secund cu 22 miliarde de dolari este Roman Abramovici, proprietarul clubului Chelsea, urmat de nou-intratul Ghenadii Timcenko (20 miliarde dolari). Singurul miliardar din primii 10 care nu e de origine rusa este ucraineanul Rinat Akhmetov, cu afaceri in siderurgie si energie, cu o avere de 18,7 miliarde de dolari (pozitia a patra), el fiind urmat de rusul Vladimir Lisin (16,5 miliarde de dolari). La egalitate, pe pozitia a sasea, cu 15 miliarde de dolari sunt rusii Vladimir Potanin si Mihail Prohorov, pe locul sapte Mihail Fridman (14,5 miliarde dolari), urmat de Alexei Mordasov (13,5 miliarde dolari), Suleiman Kierimov (13 miliarde dolari) si Vagit Alekperov, seful grupului petrolier Lukoil, cu 12,5 miliarde dolari. In topul 100 al miliardarilor europeni sunt prezenti si 8 miliardari romani. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.