Cele mai mari altitudini din Romania sunt in Muntii Fagaras. Cele mai inalte culmi ale fericirii le poti atinge tot in Muntii Fagaras, la Balea.

Iarna, traseul obligatoriu este cel de pe versantul nordic, prin judetul Sibiu, cu masina pan
Cele mai mari altitudini din Romania sunt in Muntii Fagaras. Cele mai inalte culmi ale fericirii le poti atinge tot in Muntii Fagaras, la Balea.

Iarna, traseul obligatoriu este cel de pe versantul nordic, prin judetul Sibiu, cu masina pana la Balea Cascada, apoi cu telecabina pana sus, la Balea Lac. Nu exista partii amenajate, nu exista teleschiuri sau alte minuni care sa-i urce pe turisti pe versantii foarte abrupti. E doar zapada. Multa zapada. Foarte multa zapada.


RATARE. Ceausescu a vrut sa faca in anul 1968 din Balea Lac o statiune de schi cu hoteluri, restaurante, cabane, patinoar si chiar un aeroport. 100 de oameni au tras trei ani pentru realizarea acestui proiect, dar, in momentul in care el a fost gata, dictatorul s-a razgandit si a decis sa construiasca Casa Popurului si statiunile de pe Malul Marii Negre. A fost bine sau nu, cert este ca azi Balea Lac e cel mai tare loc de schi din Romania. Vin aici numai temerarii si iubitorii de senzatii tari, cei pentru care sporturile de iarna nu inseamna distractie printr-o mare de oameni. La Balea e doar o mare de zapada. Cine stramba din nas atunci cand trebuie sa urce pe jos o panta, asa cum se intampla in Fagaras, nu se poate numi decat proprietar de echipament de schi, dar nu si schior.


ATENTIE! Pe cat de spectaculos, pe atat de periculos este schiul la Balea. Riscul producerii de avalanse pandeste la tot pasul, iar in cazul unor coborari haotice va puteti lovi de stanci. Tocmai de aceea este bine sa purtati ochelari, casca si "carapace" pentru coloana vertebrala. Dar fara chin nu simti niciodata placerea. Chiar si iarna trecuta, cand ninsoarea a fost mai mult in greva, in Muntii Fagaras a fost zapada pana la inceputul lunii iunie.  PaltinisAflata la o altitudine de 1.442 de metri, in Muntii Cindrel, sub Vf. Cindrel (1.717 m), la 33 de kilometri de Sibiu, Paltinis este cea mai veche statiune din Romania, fiind infiintata de Societatea Carpatina Transilvania la sfarsitul secolului al XIX-lea. Nu foarte departe de Paltinis, langa Cugir, in Muntii ßureanu, se planuieste amenajarea e sapte partii de schi cu o lungime totala de 15 kilometri, intr-un gol alpin aflat la o altitudine de 1.700 de metri. Tinand cont de configuratia terenului, domeniul schiabil va avea doua puncte de acces: Poarta Raiului si Luncile Prigoanei.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.