EVACUARE CU SCÃ…NTEI. Opt familii care locuiau intr-o cladire de pe Calea Mosilor din Capitala au fost evacuate ieri, pentru ca imobilul a fost castigat in instanta de proprietar. Oamenii au opus rezistenta, astfel incat a fost nevoie de interventia jandarmilor. Unul dintre locatari a amenintat chiar ca va arunca in aer casa cu o butelie de aragaz, dar a fost oprit de fortele de ordine.

12:56 - AREST
DROGURI. Trei studenti oradeni au fost arestati dupa ce au fost
surprinsi incercand sa vanda 100 de grame de canabis.
ISMB. Stelian Victor Fedorca a fost numit sef al Inspectoratului Scolar Bucuresti, in locul lui Cristian Alexandrescu, demis joia trecuta.

13:01 - AMÃ…NARE
AUDIERI. Comisia senatoriala de ancheta privind privatizarea Petrom a decis sa ii cheme la audieri dupa 10 decembrie pe seful SRI, George Maior, pe fostul premier Adrian Nastase si pe fostul ministru al Industriilor Dan Ioan Popescu, dar si pe un reprezentant al OMV. (Dana Piciu)
CHIRIASI. Guvernul a amanat o decizie privind prelungirea contractelor de inchiriere semnate de persoane care trebuie evacuate din case nationalizate, in incercarea de a gasi o solutie prin care protejarea chiriasilor sa nu prejudicieze proprietarii. Proiectul de lege va fi reanalizat si imbunatatit.


IASI - Un copil a murit inecat la scoala
Un elev de 12 ani, din comuna ieseana Raducaneni, a murit in timp ce se afla la scoala. Intr-o pauza, copilul si-a cumparat o napolitana cu ciocolata, apoi s-a apucat s-o manance in timp ce se harjonea cu alti scolari si s-a inecat. Profesorii nu au stiut cum sa procedeze pentru a-l salva. Ambulanta a sosit 20 de minute mai tarziu, tocmai de la Iasi (municipiul fiind la o distanta de 50 km), intrucat Salvarea din comuna acorda asistenta in alt caz. (C.P.)


PREDARE STAFETÃ… - Parchetul Capitalei are un nou sef
La Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti are loc predarea stafetei la nivelul conducerii, ca urmare a incetarii mandatului detinut de Nestor Dragos pentru functia de prim-procuror. In locul sau va fi numit Stelian Guli, de la Parchetul Judecatoriei Urziceni, castigatorul celui mai mare punctaj la examenul sustinut pentru ocuparea postului. Nestor va ramane in cadrul Parchetului Capitalei ca procuror criminalist. (V. Fotache)


EDUCATIE - Incep tezele cu subiect unic
Peste 400.000 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a din intreaga tara vor sustine, incepand de maine, tezele cu subiect unic la limba romana, matematica, geografie sau istorie si limba materna. Prima proba va fi cea la limba materna. Acest tip de evaluare inlocuieste, incepand cu acest an scolar, testele nationale. Elevii au la dispozitie doua ore pentru a rezolva subiectele. (Alina Gavrila)


ORDIN KOVESI - Procurori, adunarea generala!
Ultimele modificari legislative privind Codul Penal si Codul de Procedura Penala, dar si Codul de Procedura Fiscala, precum si consecintele recentelor decizii ale Curtii Constitutionale asupra solutionarii dosarelor aflate in instrumentarea procurorilor sau deja trimise instantei, acestea sunt temele majore ale Adunarii Generale a procurorilor Parchetului instantei supreme. Adunarea a fost convocata pentru astazi prin ordin al procurorului general Laura Kovesi, la dezbateri participand atat procurorii DIICOT, cat si cei de la DNA. (V. Fotache)


ESTIMARE - Catedrala Neamului, 400 de milioane a‚¬
Catedrala pe care Patriarhul Miron Cristea a dorit sa o construiasca inca din 1918 va fi ridicata incepand de anul viitor. Locul destinat acesteia si piatra de temeilie vor fi sfintite azi de Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel, incepand cu ora 10:00. Catedrala Mantuirii Neamului, care va avea o capacitate de circa 5.000 de persoane, se va inalta pe terenul dintre Ministerul Apararii Nationale si Parlament, iar costurile sale se vor ridica la aproximativ 400.000.000 de euro. Se preconizeaza ca lucrarile vor fi gata in sase ani. (Daniela Sontica)


GUVERN - Retrocedarea Branului a fost legala
Desi deputatii au adoptat un raport in care se arata ca retrocedarea Castelului Bran catre familia Habsburg a fost ilegala, Guvernul sustine contrariul, informeaza Mediafax. Secretarul general al Executivului, Ilie Bolojan, a redactat o nota in care se arata ca restituirea s-a facut cu respectarea legilor, pentru ca alti mostenitori au renuntat la acest imobil prin acte notariale, iar trecerea in proprietate privata a imobilului nu este neconstitutionala. Proprietarii s-au declarat satisfacuti de pozitia Guvernului.


PINALTI - Comparatie cu evreii neinspirata
Situat in tabara pro-Basescu si a PLD, primarul municipiului Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, zis si Pinalti, declara inaintea votului de la 25 noiembrie: "Din cauza luptei politice dintre presedinte si premier, PNL vrea sa-i faca pe oameni sa voteze numai pentru europarlamentare, nu si pentru votul uninominal. Acesti parlamentari nu vor sa intre intr-o lupta directa, deschisa, ci vor sa candideze pe lista de partid, unde sa se catere pe spinarea altora, asemeni evreilor de la Auschwitz, care se catarau unul peste altul pentru a lua cate o gura de aer sa poata supravietui".


GIURGIU - Cinci tineri morti in accident
Cinci tineri au murit ieri-dimineata in comuna giurgiuveana Greaca, in urma unui accident rutier produs din cauza vitezei excesive. Victimele se aflau intr-un Audi A4, soferul a pierdut la un moment dat controlul directiei si masina a intrat intr-un copac. Impactul a fost atat de puternic, incat autoturismul a rupt copacul, dupa care a mai inaintat aproape 50 de metri. (Vasile Arcanu)